Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Καθώς ο χορός της διεύρυνσης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ με υποψηφίους εκτός του κόμματος έχει αρχίσει, και οι συνωστιζόμενοι για την κατάληψη μιας θέσης είναι πολλοί και πολλές, το «στριμωξίδι» οδηγεί σε… παρατράγουδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει όλο του το βάρος στο κλείσιμο συμφωνιών με ανεξάρτητους νυν βουλευτές ή και κόμματα που επηρεάζουν άμεσα το «ισοζύγιο» ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με το βλέμμα σε πιθανές μετεκλογικές συμπράξεις. Αυτό σημαίνει ότι έχει θέσει σε προτεραιότητα το κλείσιμο συμφωνιών με τη ΔΗΜΑΡ, με ανεξάρτητους βουλευτές (όπως η κ. Τζάκρη και η κ. Ραχήλ Μακρή), τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους ΑΝΕΛ. Οι πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι η συμφωνία με τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ έκλεισε, όπως επίσης και με την κ. Τζάκρη και την κ. Μακρή.
Δεδομένου όμως ότι οι θέσεις στα ψηφοδέλτια δεν είναι… άπειρες και οι συνεργαζόμενοι απαιτούν όχι απλώς μια θέση σε αυτά αλλά και εγγυήσεις εκλογής ή άλλου τύπου ανταλλάγματα (όχι ασφαλώς… χρήματα, αλλά υποσχέσεις για θέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή στον κρατικό μηχανισμό), αναφύονται τριών ειδών προβλήματα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτο, δεν υπάρχει τρόπος για να μείνουν όλες οι κατηγορίες «διευρυνσιών» ευχαριστημένοι. Και δεδομένου ότι το βάρος έχει πέσει στους προαναφερθέντες, κάποιοι άλλοι αισθάνονται «στενάχωρα»…
Δεύτερο, εσωκομματικά αυτές οι διευρύνσεις είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς, όχι μόνο στην αντιπολιτευόμενη Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και σε αξιοσέβαστα τμήματα της προεδρικής πλειοψηφίας.
Τρίτο, το ποσοστό των θέσεων υποψηφίων που θα καταληφθούν από τους «διευρυνσίες» εξαρτάται από τις εσωκομματικές πιέσεις αλλά και από τους συσχετισμούς και ισορροπίες στην Κ.Ε. του κόμματος.
Ιδιαίτερα αντιδρά στις διευρύνσεις η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία έχει στήσει «καρτέρι» στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος για να τις περάσει από «ψιλό κόσκινο». Η αίσθηση που κυριαρχεί στην Α.Π., πέρα από την καθαρά πολιτική διαφωνία με αυτού του τύπου τις διευρύνσεις, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει η πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Έτσι, στις «μονομερείς ενέργειες» του προέδρου στον τομέα των διευρύνσεων, ετοιμάζεται να δώσει μάχη στην Κ.Ε., ενώ εξαπολύει και την απειλή ότι πρέπει να αποφασίσουν με ψηφοφορία τα μέλη του κόμματος στις αντίστοιχες περιφέρειες τις λίστες των υποψηφίων.
Η δεύτερη πηγή προβλημάτων για τον κ. Τσίπρα είναι η πρώτη και δεύτερη γενιά ΠΑΣΟΚοεγενών (π.χ. Κουρουπλής – Μητρόπουλος της πρώτης γενιάς, Βουδούρης – Παραστατίδης της δεύτερης γενιάς). Οι Κουρουπλής – Μητρόπουλος, σαν «παλιοί» ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «κάτι παραπάνω», σε κεντρικούς ρόλους στην κυβέρνηση. Ο Βουδούρης και ο Παραστατίδης, αισθάνονται ότι υποβαθμίζονται από την έμφαση που δίνεται στην τελευταία «γενιά» διευρύνσεων.
Αυτές οι κατηγορίες ΠΑΣΟΚογενών, σε αντίθεση με την Αριστερή Πλατφόρμα που διαπραγματεύεται πολιτικά και εντός κομματικών διαδικασιών, διαπραγματεύονται με… δημόσια έκφραση της δυσαρέσκειας και συγκεκριμένα προβαίνοντας σε «ενοχλητικές» για την ηγεσία δηλώσεις…
Έτσι πρέπει να ερμηνευτούν οι δηλώσεις, πριν λίγο διάστημα, του Παναγιώτη Κουρουπλή, που ξαφνικά έγινε ακραίος ριζοσπάστης και έθεσε ζήτημα μονομερούς διαγραφής του 70% του χρέους με έμμεσες «σπόντες» προς την ηγεσία. Επίσης, έτσι πρέπει να ερμηνευτούν οι εντελώς πρόσφατες δηλώσεις των κ. Βουδούρη – Παραστατίδη, που δήλωσαν ότι όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία τον κ. Δήμα είναι αργυρώνητοι… Τη δήλωση αυτή «κατσάδιασε» ο Μανόλης Γλέζος, λέγοντας ότι οι κ. Βουδούρης και Παραστατίδης δεν μπορούν κατόπιν τούτων να είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η δήλωση διανεμέθηκε από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ…
Βαδίζοντας ανάμεσα σε συμπληγάδες και φοβούμενος «επεισόδια» που θα τραυματίσουν την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναβάλει την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. για το Σαββατοκύριακο, ύστερα από τις 29 Δεκεμβρίου, ώστε να έχει διαμορφωθεί πλήρως το πολιτικό σκηνικό. Αν δεν έχει εκλεγεί Πρόεδρος και πάμε σε εκλογές, να επιβάλει τις απόψεις του με όπλα την αναγκαία εκλογική συστράτευση αλλά και την πίεση του χρόνου…