Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Σχεδιάζουν φόρο στα καυσόξυλα!

Σε κίνηση-ματ με επιβολή φόρου στα καυσόξυλα φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει τα διαφυγόντα έσοδα από τη κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου, η οποία, εν μέσω οικονομικής «βαρυχειμωνιάς», υπολογίζεται ότι έχει φτάσει στο ποσοστό του 80%!

Η εν λόγω πρόταση θεωρείται από παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών ως η «ενδεδειγμένη λύση», για να αποθαρρύνει τους «απείθαρχους» Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις αστρονομικές τιμές διάθεσης του πετρελαίου στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης των νοικοκυριών, όπως τα τζάκια και οι ξυλόσομπες.

Κατά πάσα πιθανότητα στο πλευρό της κυβέρνησης αναμένεται να συνταχθούν οικολογικές οργανώσεις και οι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι πολίτες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης, που έχει «πνίξει» την Αθήνα και τα αστικά κέντρα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο διόλου ευκαταφρόνητος φόρος στα καυσόξυλα να ντυθεί τον μανδύα της περιβαλλοντικής μέριμνας και να ονομαστεί φόρος ρύπανσης-αιθαλομίχλης!

Στην εκστρατεία προστασίας του κοινωνικού συνόλου (αλλά και των δασών!) έχει προστεθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ετοιμάζεται να βάλει πλαφόν στις ποσότητες καυσόξυλων που θα επιτρέπεται να κόβουν οι πολίτες από τα δάση.

Την ίδια στιγμή, σαν κεραυνός εν αιθρία πέφτει η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα σχετικά με τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η εν λόγω διεύρυνση δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς το τρέχον εξάμηνο είναι πολύ σημαντικό στην κούρσα εκπλήρωσης των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τις δανειακές μας υποχρεώσεις και κάθε παρέκκλιση θα απέβαινε μοιραία για την δημοσιονομική προσαρμογή. Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας συστήνει στους Έλληνες υπομονή και υπογραμμίζει ότι το επίδομα θα παραμείνει αναξιοποίητο για όλο το εύρος του 2013.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δεν πρέπει να μας παραξενεύει η σκληρή γλώσσα του υπουργού όσον αφορά το κυριολεκτικά «καυτό» θέμα του επιδόματος θέρμανσης, καθώς ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία σκέπτεται να προχωρήσει στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών στην περίπτωση που οι οφειλές τους προς το κράτος υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να οδηγηθεί ο ελληνικός λαός στην πλήρη πείνα και εξαθλίωση. Από τη πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φροντίζει απλώς να..«σκληραγωγήσει» τους Έλληνες με στόχο να είναι πιο ανθεκτικοί στις πολικές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες!

Προς το παρόν πάντως, τα νέα φοροεισπρακτικά σχέδια της κυβέρνησης στο θέμα των καυσόξυλων παραμένουν στο επίπεδο της πολιτικής συζήτησης δίχως οριστικές αποφάσεις.

Αλλά, γεγονός παραμένει ότι όσο υπάρχουν δικαιολογίες και μηδαμινή αντίσταση, το έδαφος διατηρείται πρόσφορο για μελλοντικούς φόρους..

Άλλωστε, σε επικοινωνιακό επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη κερδίσει σημαντικούς πόντους με τη «δαιμονοποίηση» της αιθαλομίχλης και τις προειδοποιήσεις όσον αφορά τις ολέθριες επιπτώσεις της στην δημόσια υγεία. Όμως είναι αρκετό αυτό ή μήπως η κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει την πειθώ των επιχειρημάτων της και παίζει με τη φωτιά;

Προηγούμενο άρθροΜε Φάμπρι συνεχίζει ο ΠΑΟ
Επόμενο άρθροΠου το πάει ο Φαήλος;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων