Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών στον στρατιωτικό τομέα την Τετάρτη, με στόχο την κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών με επικρεμάμενη την απειλή που θέτουν οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας, καθώς και οι δραστηριότητές της στον τομέα των πυρηνικών, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προχώρησε με τη συμφωνία παρά την αντίθεση που εκφράστηκε από ορισμένα πολιτικά κόμματα και ένα μεγάλο μέρος του κοινού, που διατηρούν την πικρία τους για τις ενέργειες της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Κορέα από το 1910 μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η υπογραφή της Γενικής Συμφωνίας για την Ασφάλεια των Στρατιωτικών Πληροφοριών αναμενόταν αρχικά το 2012, αλλά η Νότια Κορέα προχωρούσε σε απανωτές αναβολές λόγω της εγχώριας αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, η ανάγκη για τις γείτονες χώρες να μοιράζονται τις πηγές πληροφοριών σε στρατιωτικό επίπεδο έχει αυξηθεί, καθώς η Βόρεια Κορέα προχωρά στη δοκιμή διαφόρων τύπων πυραύλων με ταχύτερο ρυθμό, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο.
Στο Πεκίνο, το οποίο είναι ο πιο σημαντικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας, παρά την οργή για τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία θα εντείνει το κλίμα πόλωσης στην κορεατική χερσόνησο.
«Θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη ανασφάλεια, ένα στοιχείο αστάθειας για τη βορειοανατολική Ασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Geng Shuang, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.
Ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Han Min-Koo και o πρέσβης της Ιαπωνίας στη Νότια Κορέα, Yasumasa Nagamine, υπέγραψαν τη συμφωνία στη Σεούλ, σύμφωνα με το Νοτιοκορεατικό Υπουργείο Άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση της Gallup Korea, την περασμένη Παρασκευή, έδειξε ότι το 59% των 1.007 ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, πολλοί από αυτούς που ζητούν την παραίτηση της Προέδρου Park Geun-hye εξαιτίας του πρόσφατου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται, ζητούν επίσης την απόσυρση της εν λόγω στρατιωτικής συμφωνίας με το Τόκιο.
Αξιοσημείωτο σε κάθε περίπτωση είναι ότι γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας της Σεούλ, η Νότια Κορέα διατηρεί πλέον συμφωνίες για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με 33 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Πηγή: Reuters