Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Μαραθώνιος πολιτικών και τεχνοκρατικών διαβουλεύσεων ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μαζί με την συμμετοχή και του ΔΝΤ. Για ακόμη μια φορά τα σενάρια, οι σκληρές αντιπαραθέσεις και οι ολομέτωπες συγκρούσεις μέσα στην συνεδρίαση δεν έλειψαν, όμως γύρω στα ξημερώματα είχαμε και τις πρώτες ανακοινώσεις που έδειχναν «λευκό καπνό».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από την μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, πρώτος προέβη σε δηλώσεις ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του έτους. Ομολογουμένως, αυτή η είδηση προξένησε χαμόγελα αλλά και αρκετά ερωτηματικά προκειμένου να δούμε ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του ταμείου και πως αυτό θα συνεισφέρει και οικονομικά πέραν της γνωμοδοτικής του ιδιότητας.
Ο δρόμος προς την συμμετοχή του ΔΝΤ
Σίγουρα, κατά την διάρκεια όλων αυτών των μηνών οι διαβουλεύσεις παρουσίαζαν βελτίωση και άλλοτε έδειχναn να κρέμονται σε μία κλωστή. Παρόλα ταύτα, το συμπέρασμα το οποίο μπορεί να εξαχθεί είναι το εξής:
«Για να μπορέσει το ταμείο να μπει ολοκληρωτικά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα δύο σημαντικές παράμετροι.»
1) Πρώτον, η εκπόνηση μίας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και
2) Δεύτερον, να πραγματοποιηθεί και η περίφημη αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος, πράγμα το οποίο θα δρομολογηθεί για τους επόμενος μήνες.
Επιπλέον, και αυτό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία και νομίζω σημασιολογικά μπορεί να αποτελέσει οιωνός θετικών εξελίξεων είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά είχαμε και την κοινή παρουσία στην συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος εξέφρασε με την σειρά του την ικανοποίησή που πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ικανοποιημένοι και οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ
Με σχετική ικαβοποίηση δέχθηκαν τις εξελίξεις και αρκετοί υπουργοί οικονομικών των εκάστοτε χωρών μελών που έλαβαν μέρος στην συνεδρίαση, τονίζοντας από την πλευρά τους πως η ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή με σκοπό το κλείσιμο της αξιολόγηση αποτέλεσε ενα θετικό βήμα.
Το σημείο αναφοράς
Το σημείο αναφοράς και εκείνο που αποτέλεσε ισχυρό χαρτί σε εκείνους που τάσσονταν υπέρ της αξιόλογης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ήταν το γεγονός πως υπήρχε στο τραπέζι σχέδιο νόμου ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή το οποίο ενδέχεται να φέρει περιφερειακά μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, θα ανοίξουν την αγορά για την πώληση δανείων και θα εξασφαλίσουν ότι το συμφωνηθέν ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων θα λειτουργεί ανεξάρτητα» γράφει το ανακοινωθέν.
Το Μικρό αγκάθι
Όσον αφορά την διαπραγμάτευση απασχολούν ακόμη και αυτήν την στιγμή που μιλάμε η πώληση των δανείων, το συνταξιοδοτικό και όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η απόφαση: Σε δόσεις τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Η απόφαση καταλύτης της χθεσινής συνεδρίασης ήταν φυσικά και το κοινό ανακοινωθέν το οποίο ορίζει και προετοιμάζει το «σπάσιμο» της δόσης σε δύο κομμάτια.
Το πρώτο τμήμα της θα καταβληθεί το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου, ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα θα χρησιμοποιηθούν για τους εξής σκοπούς:
1) Για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και
2) Την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν μετά το καλοκαίρι και θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Έκτακτη δόση και για το χρέος
Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθεί και μια επιπλέον εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.
Ο Πρωταρχικός στόχος
Παράλληλα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 όπως όλοι μας γνωρίζαμε πάνω-κάτω.
Τα μέτρα για το χρέος
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το πιο σημαντικό το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στο χρέος να καταστεί όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο. Αυτά οριοθετούνται χρονολογικά, σε τρεις άξονες:
1) Βραχυπρόθεσμα: «Τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνουν την ομαλοποίηση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF υπό τον μέσο όρο των ωριμάνσεων και τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του EFSF, χωρίς ζημιές για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).
2) Μεσοπρόθεσμα: «Στο μεσοπρόθεσμο χρονικό σημείο, θα εχουμε μία μεγαλύτερη εξομάλυνση για τα δάνεια του EFSF και τη σταδιακή επιστροφή των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).
3) Μακροπρόθεσμα: «Στα μακροπρόθεσμα στοιχεία του προγράμματος και, αν αυτό χρειαστεί, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου επιπέδου θα μπορούσαν να επαναληφθούν.
Το συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, ένα ακόμη Eurogroup έλαβε τέλος ίσως με τις λιγότερες απώλειες προς την παρούσα χρονική στιγμή για την Ελλάδα και αναμένουμε τους επόμενους μήνες ή ακόμη και εβδομάδες, προκειμένου να γνωρίζουμε περισσότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν αυτή θα τελειώσει επιτέλους με μία σταθερή για την Ελλάδα λύση.
Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι σημαντική παράμετρος θα αποτελέσει η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και το γεγονός της ύπαρξης χρηματοδοτικών αναγκών κάτω από το 15% του ΑΕΠ όσο υπάρχει το πρόγραμμα και κάτω από 20% μετά το πέρας αυτού.