Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Συνάντηση Τσίπρα με το ΔΣ Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς: Ασύδοτη η πρακτική των τραπεζών προς τους εργαζομένους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς και εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς στους εργαζόμενους που βρίσκονται «στις επάλξεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων»

Ο κ. Τσίπρας, είπε ακόμα ότι «ένας από τους χειρότερους εργοδότες στη χώρα είναι οι τράπεζες» και «Νομίζω ότι αυτά που βιώνετε εσείς το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν εξαίρεση από μια «κανονικότητα» που έχει δημιουργηθεί και που θέλει τις εργασιακές σχέσεις να βρίσκονται στον αέρα».

«Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλοποιηθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου τρεις φορές», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι παρά τα μεγάλα κέρδη που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους, δεν «παίζουν το ρόλο που καλούνται να παίξουν στην πραγματική οικονομία». «Οι ΜμΕ δεν περνάνε ούτε απέξω από τον γκισέ, παρά μόνο όσες έχουν αποδείξει ότι δεν χρειάζονται δανεισμό, μόνο αυτοί δανείζονται», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο, παράλληλα για «συμπεριφορά εξαιρετικά επιθετική» απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι τράπεζες ήταν οι πρώτες επιχειρήσεις που εισήγαγαν την «ενοικιαζόμενη εργασία» και συνήθιζαν για χρόνια να εφαρμόζουν «χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών», κάτι που όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιμετωπίσει με τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά τώρα τα τραπεζικά ιδρύματα «έχουν ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία τους απέναντι στους εργαζόμενους».

Αναφέρθηκε δε στο «σχέδιο» να κλείσουν «δεκάδες καταστήματα, ιδίως η Τράπεζα Πειραιώς», καταγγέλλοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι «ως ένας οργανισμός που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα» και δεν επιτελεί καν το ρόλο της στην πραγματική οικονομία έχει «υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη» γιατί, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, ο πολίτης στην Αμοργό που δε θα έχει πια κατάστημα να εξυπηρετηθεί, έχει «συμβάλει» στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ώστε «ο κ. Μεγάλου να κάνει το μεγάλο και επιτυχημένο μάνατζερ».

Κλείνοντας, επέκρινε αυτήν την «ασύδοτη πρακτική» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και κυρίως σε αυτούς με αναπηρία που έχουν δεχθεί «απαράδεκτη αντιμετώπιση».

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε πως η Τράπεζα Πειραιώς είδε ως «ευκαιρία» την πανδημία να «συρρικνώσει το δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα», κάνοντας λόγο μάλιστα για «εναρμονισμένες πρακτικές» μεταξύ των τραπεζών για το κλείσιμο καταστημάτων στην επαρχία.

Τέλος, κατήγγειλε και περιπτώσεις εξαναγκασμού εργαζομένων σε παραίτηση με εθελουσία, ζητώντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα «ηχηρό μήνυμα» στη διοίκηση και την πολιτεία να «κοπούν μαχαίρι αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές».

Στη Μύκονο αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν από τους τοπικούς φορείς του νησιού για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την αιφνίδια επιβολή περιοριστικών μέτρων το περασμένο Σάββατο εξαιτίας της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφθεί αρχικά το Κέντρο Υγείας του νησιού, το οποίο σηκώνει και το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά και εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων