Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Συναστρία Κυβέρνησης – Τρόικας στη χρονιά του Φιδιού

Γράφει η Θεοδώρα Αυγουλίδου

Κινητοποιήσεις και μπλόκα αγροτών, υπεράριθμοι υπάλληλοι του Δημοσίου (ασύλου) που επιδιώκεται μέσω του Μνημονίου να απομακρυνθούν, απεργίες εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ΜΜΕ κι άλλες όμορφες ιστορίες της σύγχρονης Ελλάδας αναζητούν αντιμετώπιση εν όψει της άφιξης της Τρόικας τον επόμενο μήνα.

Για μια στιγμή. Γιατί να είναι η Κυβέρνηση σε κατάσταση μόνιμης φρενίτιδας όταν υπάρχουν ενδείξεις στο ημερολόγιο της νέας χρονιάς για το τι μέλλει γενέσθαι με την Τρόικα;

Διανύουμε τα πρώτα 24ωρα της χρονιάς του Φιδιού, μιας χρονιάς που όπως όλες οι προηγούμενες (αλλά κι οι επόμενες) θα σημαδευτεί από έντονα φυσικά φαινόμενα, επιστημονικές ανακαλύψεις, διπλωματικές αποσταθεροποιήσεις, διεθνή σκάνδαλα (ροζ ή άλλων αποχρώσεων), ενώ προβλέπονται οικονομικές ανατροπές, ακόμη και προς τη θετική κατεύθυνση, κατά την εκτίμηση αναλυτών του κινεζικού ωροσκοπίου.

Ενδεχομένως και σ’αυτή την τελευταία πρόβλεψη για το 2013 να βασίστηκε η ελληνική διπλωματική κι οικονομική αποστολή που επισκέφθηκε την Κίνα στο τέλος του 2012 με στόχο την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στη χώρα, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο Γ.Γ. ΔΟΣ και ΑΣ Παναγιώτης Μίχαλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας κι ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Πρωτοψάλτης έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από κινεζικούς κολοσσούς -συμπεριλαμβανομένης της, εδραιωμένης πια στην Ελλάδα, Cosco-, στους οποίους, στο πλαίσιο του στρατηγικού οικονομικού επεκτατισμού τους, φαίνεται ν’ «ανοίγει η όρεξη» για γεμιστά κι όχι πια σκέτο ρύζι.

Κι επειδή οι αποκρατικοποιήσεις κι άλλες τολμηρές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ανήκουν στο πλαίσιο της επιτήρησης της χώρας από την Τρόικα, αξίζει τον κόπο να ρίξει κανείς μια ματιά στη συναστρία Κυβέρνησης – Τρόικας για το 2013.

Κυβέρνηση Σαμαρά και κυβερνητικών εταίρων: Η συνεργασία στη διακυβέρνηση της χώρας που προέκυψε από τους επί μακρόν «πόνους τοκετού» ανήκει στο ζώδιο του Τίγρη.

Η ομάδα της Τρόικας που ανέλαβε, από Κυβέρνησης Παπανδρέου, τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα όποια ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα υγιούς οικονομικής διακυβέρνησης, κυβερνάται από το Δράκο.

Οι γνωρίζοντες την ερμηνεία των συμβόλων, εστιάζουν στην αμοιβαία έλξη κι ονομάζουν τη σχέση αυτή και καρμική. Αισιόδοξο ακούγεται. Ποιος όμως, ακόμη και χωρίς αστρολογικές γνώσεις, δεν έχει πειστεί ότι όσο και να συνωμοτήσει το Σύμπαν τελικά το συγκεκριμένο «συνοικέσιο» -γιατί περί αυτού πρόκειται- θα’ ναι δύσκολο έως ακατόρθωτο; Άλλωστε, με υστέρηση εσόδων 241 εκ. ευρώ, δια στόματος Υφυπουργού Σταϊκούρα, πόσο ελκυστική μπορεί να παραμείνει μια «νύφη», όσο «τίγρης» και να είναι;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων