Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: Οι σχέσεις ελληνικών επιχειρήσεων με ξένους προμηθευτές γύρισαν στα επίπεδα του 2012

Στο ψυχρό κλίμα του 2012 έχουν επιστρέψει τις τελευταίες εβδομάδες οι σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τους ξένους προμηθευτές και συνεργάτες τους, οι οποίοι τείνουν ν΄ ακυρώνουν παραγγελίες και να ζητούν πληρωμές μόνο σε μετρητά, ενώ απορρίπτονται και οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, όπως υποστήριξε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης.

Η μεταστροφή της στάσης των ξένων επιχειρηματιών άρχισε να εκδηλώνεται κατά τον ίδιο, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει γίνει εντονότερη την τρέχουσα εβδομάδα, έπειτα και από την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Ο,τι είναι να γίνει [σε σχέση με τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, πρέπει να γίνει γρήγορα. Ιδίως για τη χρηματοδότηση, στο κομμάτι της ρευστότητας πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από συνεργάτες του εξωτερικού. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια αρνητική κατάσταση, που μας επιστρέφει στο 2012. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει χτυπήσει ένα πολύ σημαντικό καμπανάκι για όλους μας. Συνεργάτες, προμηθευτές και ξένες τράπεζες δεν δέχονται τις εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών ούτε ως cash collateral (σ.σ. ενεχυρίαση μετρητών ή τίτλων). Ξεκινά πάλι η ιστορία του country risk (σ.σ. αυξημένος κίνδυνος χώρας). Η πραγματική οικονομία όμως έχει ανάγκες που τρέχουν, η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να δούμε τι θα γίνει και μετά να καταστρώσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγικής της χώρας», επισήμανε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πλέον υπάρχουν ακούσματα για συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, που πέραν των πληρωμών σε μετρητά, ζητούν και εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, ακόμη και από περιοχές όπως η Αφρική. «Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνονται και περισσότερες επιχειρήσεις και πολύ φοβάμαι ότι οι επιχειρήσεις αυτές σύντομα δεν θα έχουν μείνει ούτε καν με το ένα πόδι στις αγορές του εξωτερικού», σημείωσε ο κ.Σαββάκης. «Συμφωνούμε σε πολλά σημεία με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιάννης Σταύρου, επισήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να ακυρώνονται και δρομολογημένες παραγγελίες. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι η διοίκηση του ΣΒΒΕ συμφωνεί σε πολλά σημεία με το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, που προτείνει η νέα κυβέρνηση, το οποίο έχει ενσωματώσει πολλές προτάσεις των βιομηχάνων. Αυτό που μετράει τώρα είναι ο παράγοντας χρόνος, κατέληξε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img