Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ένα γαϊτανάκι. Τη μια μέρα βγαίνει ο πρωθυπουργός και κάνει ένα διάγγελμα και την επομένη ακολουθούν τρεις υπουργοί που εξειδικεύουν τα μέτρα.
Αρχικά δηλώνω ότι ως επικοινωνιολόγος δυσκολεύομαι να καταλάβω την συχνότητα των πρωθυπουργικών διαγγελμάτων.
Παρόλα αυτά και χθες συνέβη το ίδιο. Ο πρωθυπουργός δημιούργησε μια εικόνα ότι η κυβέρνηση στηρίζει όλους τους πολίτες αλλά στην πράξη, όπως αποδείχθηκε και από τη σημερινή νέα συνέντευξη Τύπου των κυρίων Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη απλώς διευρύνονται οι παροχές στις ίδιες ομάδες που θεωρεί η κυβέρνηση ότι πλήττονται.
Το επισήμανα και στο χθεσινό μου άρθρο. Όλοι πλήττονται από αυτή την υγειονομική κρίση που όμως εξελίσσεται σε οικονομική. Όσο η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται και εξαιρεί από το σχεδιασμό της τις επιχειρήσεις που κρατούν όρθια την οικονομία ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΕΕ και ΟΕ τόσο το πρόβλημα θα επεκτείνεται.
Η οικονομία αν θα καταρρεύσει, αυτό θα συμβεί γιατί δεν θα δοθεί ανάσα σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Ο πρωθυπουργός στο τρίτο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό είπε, χθες, ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν θα μείνει μόνος του μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια. Και ανακοίνωσε αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και ΕΣΠΑ. Συνολικά, είπε, θα διατεθούν 10 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας.
Υπάρχει όμως, μια σημαντική παράμετρος που δεν επιβεβαιώνει τη γενική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ουσιαστικά έχει αφήσει εκτός σχεδιασμού του τους επιχειρηματίες. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που η κυβέρνηση υποχρεώνει να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Αναφέρομαι στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου που και αυτό πλήττεται έμμεσα και μάλιστα πολύ βαριά από την κρίση της πανδημίας του covid-19.
Στο χθεσινό μου άρθρο απευθυνόμενος προς τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση της κρίσης του κορωναϊού, του κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη επισήμανα το λάθος του να εξαιρούν τις επιχειρήσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και τους καλούσα να το διορθώσουν.
Είχα την εκτίμηση, ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάμβανε τη σχετική πρωτοβουλία. Εν μέρει έδωσε την κατεύθυνση αλλά αυτό πρέπει να περάσει και στους υπουργούς του που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι τη χώρα την κρατάνε όρθια οι επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα είναι ότι άλλη εικόνα δημιουργεί ο πρωθυπουργός, άλλες είναι οι εξαγγελίες των υπουργών και όταν τα μέτρα εξειδικεύονται με εγκυκλίους τότε όλα ανατρέπονται. Και αυτό είναι που μένει και ισχύει.
Η αναβολή πληρωμής του δώρου Πάσχα είναι ένα μέτρο, αλλά δεν είναι αρκετό. Όσο δεν αναστέλλονται και για αυτές οι πληρωμές των εισφορών και των φόρων, κυρίως του ΦΠΑ τόσο όλα θα βρίσκονται στον αέρα και ο κίνδυνος αύξησης της ανεργίας θα είναι μεγάλος.
Δεν αρκούν οι συστάσεις και οι παρακλήσεις. Αν ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί είναι σαφές ότι θα κάνει περικοπές. Αν δεν υπάρχει τζίρος και κύκλος εργασιών είναι προφανές ότι μέσα στις περικοπές αυτές θα είναι και το προσωπικό.
Παράλληλα, να επισημάνω ότι οι επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που θα επωφεληθούν από τα μέτρα δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα λειτουργήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Στην πλειοψηφία τους είναι επιδοτούμενα και άρα υπόκεινται σε μια σειρά όρων και περιορισμών που φέρνουν καθυστερήσεις εβδομάδων ίσως και μηνών.
Δεν υπάρχει κρατική τράπεζα που να αναλάβει την διευθέτηση και οι υπόλοιπες τράπεζες χρειάζονται χρόνο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να λυθούν τα προβλήματα. Ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει ζωντανό το σπόρο της ανάπτυξης που είχε ήδη αρχίσει να καρποφορεί.
Ωραίες κουβέντες, που όμως πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Υπάρχει ακόμη χρόνος. Τολμήστε να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλείψεις.