Υπό τον πρωθυπουργό συνεδριάζει στις 10:30, το Υπουργικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται:
-Εισαγωγική τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, β) Κύρωση επιμέρους δωρεάς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση
-Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/69 για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα όπλα συναγερμού και σηματοδοσίας
-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1937 για την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου
-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς
-Εισήγηση από τον υπουργός Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για τον Μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό στη χάραξη δημοσίων πολιτικών.
Κλείδωσε για τις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Όπως είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «στις 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού», είπε ο κ. Οικονόμου.
Υπογράμμισε επίσης πως «ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συμμετοχή του πρωθυπουργού σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Σαρλ Μισέλ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε νωρίτερα, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βερσαλλίες στις 10 και 11 Μαρτίου.
Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για παρέμβαση στις διεθνείς τιμές αερίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στην ενέργεια αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε όλους τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στις επιχειρήσεις και τους αγρότες πρόσθεσε ότι θα έχουμε και στοχευμένες πολιτικές στήριξης. «Το μέγεθος και η περίμετρος εξετάζονται αυτό το διάστημα και σύντομα θα έχουμε και πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις» είπε.
Για έκδοση κοινού ομολόγου από την Ευρώπη για την ενέργεια υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και της νέας πραγματικότητας που αναδύεται από την εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε αυτές τις συζητήσεις, ο πρωθυπουργός πέτυχε να ενταχθεί στα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Αντίστοιχες κινήσεις κάναμε και στη σύνοδο των υπουργών και ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου».
Βοήθεια στους πρόσφυγες της Ουκρανίας από την ΕΕ
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ σε όσους φεύγουν από την Ουκρανία και περνούν στα κράτη-μέλη. Κατ’ αρχάς πρόκειται για ανθρωπιστική υποστήριξη: Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατευθύνονται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών του πολέμου, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και εκτός αυτής.
Από αυτά, 90 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 85 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία και 5 εκατ. ευρώ για τη Μολδαβία, διοχετεύονται ήδη για την παροχή τροφής, καθώς και νερού, υγειονομικής περίθαλψης, στέγης και για την κάλυψη των βασικών αναγκών των πιο ευάλωτων.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι «επισκεπτόμενοι τα σύνορα, γίναμε μάρτυρες απίστευτα συγκινητικών σκηνών, με εθνικούς αξιωματούχους, την κοινωνία των πολιτών και απλούς πολίτες να έρχονται να βοηθήσουν όσους έφτασαν από την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες με όλη τη δύναμη και το εύρος των μέσων, του προσωπικού και της χρηματοδότησής μας. Η ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία είναι μια αδιαμφισβήτητη και πολύ απτή έκφραση υποστήριξης προς όσους φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και σήμερα κινητοποιούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη σε αυτή την προσπάθεια».
Μέσω της μεγαλύτερης ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης που έχει σημειωθεί ποτέ, εξοπλισμός όπως οχήματα, ιατρικά κιτ, σκηνές, κουβέρτες και υπνόσακοι έχουν ήδη φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη στην Ουκρανία, ενώ περαιτέρω βοήθεια παραδίδεται στη γειτονική Μολδαβία, την Πολωνία και τη Σλοβακία για να υποστηρίξουν όλους όσοι φεύγουν από τον πόλεμο.
Παράλληλα, παρέχεται προστασία όσων διαφεύγουν και υποστήριξη για ικανότητα υποδοχής. Σε χρόνο ρεκόρ η ΕΕ συμφώνησε ομόφωνα να ενεργοποιήσει την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας προσφέροντας δικαιώματα για υποστήριξη πρόνοιας, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και εκπαίδευση.
«Όλοι οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα έχουν πρόσβαση στην ΕΕ ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή το χρώμα του δέρματός τους» τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και προσέθεσε ότι «διαθέτουμε σήμερα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να τους στηρίξουμε».
Ψηφίστηκαν οι ενεργειακές συμβάσεις με ΗΑΕ και Ινδία αλλά και για τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τα τρία σχέδια νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειων, που αφορούν αντίστοιχα την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Ενέργειας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, του Πλαισίου για την ίδρυση της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας καθώς και της συνεργασίας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας με την Ινδία.
Ειδικότερα, η ΝΔ ψήφισε και τις τρεις συμβάσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν επιφύλαξη προκειμένου να τοποθετηθούν στη συζήτηση της Ολομέλειας. Το ΚΚΕ καταψήφισε το Μνημόνιο συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Πλαίσιο της ίδρυσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχία, ενώ δήλωσε «παρών» στην κύρωση της συνεργασίας με την Ινδία. Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε το Μνημόνιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με τις άλλες δύο συμφωνίες.