Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Συνεργασία Γαλλίας και Ιράν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των διεθνών κρίσεων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Iρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ολοκλήρωσε την τετραήμερη ευρωπαϊκή περιοδεία του στο Παρίσι – στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης στη Γαλλία από Ιρανό πρόεδρο εδώ και 17 χρόνια.

Υπουργοί και ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου και από τις δύο χώρες υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των εξαγωγών, της υγείας και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ο Ρουχανί και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και για την επίλυση των συγκρούσεων και των κρίσεων σε όλο τον κόσμο.

HTML tutorial

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοδεία πραγματοποιείται μόλις λίγες εβδομάδες από την επίτευξη της συμφωνίας-ορόσημο μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν.

Ο Ολάντ τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί αυστηρά η πυρηνική συμφωνία. Ο Ρουχανί από την μεριά του συμφώνησε, αλλά υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η Συρία βρέθηκε μεταξύ των κρίσεων που συζητήθηκαν. Ο Ιρανός ηγέτης σημείωσε ότι η ήττα της τρομοκρατίας είναι πιο σημαντική από το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

«Ο λαός της Συρίας πρέπει να πάρει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τη χώρα του», είπε. «Είναι σαφές ότι κάποιοι Σύροι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να εκλεγούν και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν έγκριση από το εκλογικό σώμα. Σήμερα, το πρόβλημα στη Συρία δεν προκαλείται από τους ανθρώπους, αλλά μάλλον από την τρομοκρατία. Ο ISIL είναι το πρόβλημα».

Κλείνοντας τις ομιλίες τους, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη των στόχων τους.

Πηγή
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων