Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκονται χιλιάδες περιπτώσεις συντάξεων «μαϊμού» που εισέπρατταν για δεκαετίες κάποιοι για λογαριασμό νεκρών συγγενών τους, ζημιώνοντας τα ταμεία του Δημοσίου.
Από την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου διαπιστώθηκε ότι σε 3.423 περιπτώσεις συνεχιζόταν η καταβολή της σύνταξης ακόμα και έξι μήνες μετά το θάνατό τους.
Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.
Από την απογραφή και την ανάκτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών υπήρξε ωφέλεια για το δημόσιο ταμείο καθώς έχει ανακτηθεί συνολικά ποσό ύψους 42,2 εκατ. ευρώ:
• 27,6 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
• 14,6 εκατ. ευρώ εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων των λογαριασμών και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους.
• Για ποσό 22,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται (αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ).
Υπό έλεγχο 92 περιπτώσεις
Ήδη 92 υποθέσεις απάτης κατά του δημοσίου ελέγχονται από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις για τρεις υπαλλήλους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τα στοιχεία ήρθαν στο φως με την απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα «μαϊμού» συντάξεων είναι:
• Δικαστική σύνταξη: συνολικό ποσό που αναζητείται 300.000 ευρώ. Ο θάνατος του δικαιούχου ήταν πριν από 5 χρόνια, αλλά η κόρη είχε παραποιήσει το επώνυμο (αλλαγή συμφώνου) προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στο Ληξιαρχείο. Η κόρη έχει δώσει πάγια εντολή εξόφλησης του στεγαστικού της δανείου μέσω του λογαριασμού όπου πιστώνεται η σύνταξη.
• Σύνταξη ιερωμένου: συνολικό ποσό που αναζητείται 147.000 ευρώ Ο γιος έπαιρνε τη σύνταξη από το 1999 (ημερομηνία θανάτου) και μετά. Στον τραπεζικό λογαριασμό βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.
• Σύνταξη: 236.000 ευρώ. Η κόρη εισέπραττε από το 1991 έως το 1998 τη σύνταξη μέσω ΕΛΤΑ. Από το 1998, εξαπατώντας την τράπεζα (παρουσίαση τρίτου προσώπου ως του δικαιούχου συνταξιούχου), άνοιξε λογαριασμό με συνδικαιούχο την ίδια.
• Σε άλλη περίπτωση, βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμα αναζητείται η νόμιμη δικαιούχος είσπραξης της σύνταξής του σύζυγος, η οποία από το 2006 δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, ο θάνατός της δεν έχει δηλωθεί σε κανένα ληξιαρχείο, αλλά δεν έχει απογραφεί ούτε και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
• Συνταξιούχος του Δημοσίου είχε αποβιώσει το 1998 αλλά συγγενικά του πρόσωπα συνέχισαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις στο όνομα του έως το 2010 για να μη δηλωθεί ο θάνατος και χάσουν τη σύνταξη.
• Άγαμη θυγατέρα παντρεύτηκε το 1967, δήλωσε το γάμο στο Ληξιαρχείο το 1992 αλλά δεν το δήλωσε ποτέ στην Υπηρεσία Συντάξεων, για να μη διακοπεί η χορήγηση της σύνταξης.
Ογκώδης η δικογραφία
Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στην ογκωδέστατη δικογραφία, ενώ από την έρευνα έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή και τριών υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατά των οποίων έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία.
Κοινός παρονομαστής των διαπιστωμένων περιπτώσεων συντάξεων «μαϊμού» είναι το γεγονός ότι είτε οι επίμαχοι λογαριασμοί ήταν άδειοι είτε είχαν συνδεθεί με την εξόφληση λογαριασμών και δανείων.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Συνεχίζεται η έρευνα
Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται 385 συνταξιούχοι, που δεν έχουν απογραφεί και η καταβολή σύνταξης έχει διακοπεί από το Σεπτέμβριο του 2012. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται βουλευτική σύνταξη αποθανόντος βουλευτή για την οποία αναζητείται το ποιος και αν συνεχίζει να εισπράττει τη σύνταξη.
Παράλληλα υπό διερεύνηση βρίσκονται και 141 περιπτώσεις καταβολής συντάξεων της Εθνικής Αντίστασης που εμφανίζονται να συνεχίζουν να εισπράττουν σύνταξη από τον ΟΓΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ο έλεγχος για συντάξεις «μαϊμού» θα συνεχιστεί και θα επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια με δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.