Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Συντεταγμένο ΝΑΙ της ΝΔ στην ψηφοφορία. Η Λαϊκή Δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, δεν ήθελε να ψηφίσει τη συμφωνία, γιατί είναι ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έγινε διεξοδική συζήτηση για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας και το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται για την επόμενη ημέρα.
Κάποια από τα σημεία της συνεδρίασης ήταν η έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για την πολύ κακή συμφωνία όπως χαρακτηρίστηκε και η επιβεβαίωση ότι η ίδια έχει την απόλυτη κυριότητα της ευθύνης αυτής της εξέλιξης για τη χώρα.

Ο Ευάγγελος Μειμαράκης εξέφρασε την θέση να ψηφιστεί η συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και για να μη δοθεί η δυνατότητα στην Αλέξη Τσίπρα να φέρει τη χώρα σε νέες κάλπες με την ευθύνη να χρεώνεται στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κώστας Καραγκούνης, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, σε άτυπη ενημέρωσή του σημείωσε ότι: «Υπήρξε διεξοδική συζήτηση όπου αναλύθηκε εκτενώς η δανειακή σύμβαση, το τρίτο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν. Εκφράστηκε έντονη κριτική για το βαρύτατο λογαριασμό που φέρνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και επισημάνθηκε ότι μια σειρά απο εγκληματικά λάθη της συγκυβέρνησης, τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου, οδήγησαν σε πολύ επώδυνα μέτρα τα οποία καλείται να πληρώσει τώρα ο ελληνικός λαός. Έναν βαρύτατο λογαριασμό που είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, των παλινωδιών και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης και βεβαίως ένας λογαριασμός που είναι αποκλειστική ιδιοκτησία του κ. Τσιπρα και του κ. Καμμένου. Το Πολιτικό Συμβούλιο ανέδειξε όλα αυτά τα επώδυνα σημεία και επισήμανε ότι η ΝΔ δεν τα υιοθετεί αλλά αντίθετα τα κατακρίνει. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ παραμένει απαρέγκλιτα σταθερή στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας. Τέλος το πολιτικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου της ΝΔ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Πρώτο Θέμα, ωστόσο υπήρξαν και διαφωνίες κατά τη συνεδρίαση. Πέραν της άποψης που εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, υπήρξε εκείνη που ήθελε να συνοδεύσει η ΝΔ την υπερψήφιση με πολιτικούς όρους προς τον κ. Τσίπρα, ώστε να μην βρεθεί εγκλωβισμένη στις αμέσως επόμενες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο διατυπώθηκε και εκείνη η άποψη κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος που θέλει το κόμμα να μη στηρίξει τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως διατυπώθηκε είναι ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα. Αντιπρότειναν μάλιστα την αποχή από την ψηφοφορία. Εχθές πάντως αποφασίστηκε συντεταγμένο ΝΑΙ της ΝΔ παρά τις όποιες διαφωνίες διατυπώθηκαν και στην επίσημη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ρόλο πιθανόν έπαιξε και η προειδοποίηση του προέδρου για πειθαρχικά μέτρα και διαγραφές σε περίπτωση διαφοροποιήσεων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων