Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Επέκταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής στήριξης μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητούν 70 βουλευτές

Την επέκταση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής στήριξης μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητούν 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

«Είναι αυτονόητο για εμάς ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων σαν κι αυτή που βιώνουμε δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στα μέτρα ατομικής ευθύνης του πολίτη. Την κύρια ευθύνη οφείλει να την αναλάβει το κράτος, με τις θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές προβλέψεις της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα άμεσα προβλήματα της κρίσης του κορονοϊού, αλλά και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα», αναφέρουν οι υπογράφοντες την ερώτηση, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τονίζουν ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους και βασική πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ, η επέκταση σε δράσεις, η στήριξη και η ουσιαστική ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ
-άμεση στελέχωση με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, της τηλεφωνικής υποστήριξης, των αναγκαίων υπηρεσιών για τους πολίτες που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον (ηλικιωμένους, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), ώστε να καλυφθούν ανάγκες προμηθειών τροφίμων και άλλων αναγκαίων ειδών, φαρμάκων, συνταγογράφησης χρόνιων νοσημάτων, για την παροχή κοινωνικών αγαθών αν δεν έχουν, όπως τηλεφώνου, θέρμανσης, τηλεόρασης, ηλεκτρικού, νερού και προγραμμάτων σίτισης.

-Κινητές μονάδες για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων, που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ).

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους του προγράμματος
α) Θεσμική επέκταση ένταξης νέων δράσεων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, που δημιουργήθηκαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, διπλασιασμός τουλάχιστον της χρηματοδότησης του προγράμματος, άμεση πληρωμή των εργαζομένων και υλοποίηση της πρόβλεψης για νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.

β) Σαρωτική Ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι με όλες τις ειδικότητες (οδηγούς, διανομείς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.α.), ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δράσεις:

• Με τα σχολικά γεύματα που τώρα δεν δίνονται στα σχολεία, ώστε να δίνονται σε συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας σίτισης, ιδιαίτερα μετά την αναστολή λειτουργίας των προγραμμάτων σίτισης της εκκλησίας .

• Με τα κοινωνικά παντοπωλεία.

• Με άμεση ενίσχυση προσωπικού για 12 μήνες ώστε να καλύπτουν το διπλάσιο αριθμό ανά περιοχή.

• Με οχήματα, είτε με Leasing είτε τομέων του Δημοσίου που τώρα δεν τα χρησιμοποιούν, για συνεχή κάλυψη αναγκών και πρόβλεψη για την δυνατότητα των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε έκτακτες συμβάσεις προμήθειας καυσίμων για τα οχήματα αυτά, ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι κρατικά.

γ) Άμεσες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων από τους Δήμους, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

δ) Χρηματοδότηση για επιπλέον πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με στόχο τη συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών, ειδικά με επόπτες υγείας.

ε) Τηλεφωνική γραμμή για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, ανοσοκατασταλμένοι λόγω κακοήθων νόσων, κορτιζόνης κλπ), οι οποίοι διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον για να καλυφθούν ανάγκες σε:

I. Προμήθειες τροφίμων και αναγκαίων ειδών, φαρμάκων κλπ.

II. Για καθημερινή τηλεφωνική συμπαράσταση.

III. Για την παροχή τηλεφώνου αν δεν έχουν, μέσο για θέρμανση, τηλεόραση κλπ.

στ) Να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για κάλυψη με μόνιμες θέσεις εργασίας των κοινωνικών και υγειονομικών δομών των ΟΤΑ και να στελεχωθούν οι παραπάνω δομές αυτές στους 332 δήμους με 3.000 νέους με έκτακτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 8 μηνών, καθώς επίσης να παραταθούν οι συμβάσεις των 5.500 συμβασιούχων 24-29 του ΟΑΕΔ.

ζ) Να ενοικιαστούν χώροι ανά Δήμο για κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων που ζουν τελείως μόνοι.

η) Συνέργεια των υπηρεσιών των Δήμων με τις ΤΟΜΥ για την πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη των πολιτών και την ενημέρωση τους.

θ) Κινητές μονάδες υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (εργαζόμενοι σε καταστήματα τροφίμων, εργαζόμενοι σε τράπεζες, άστεγοι κλπ). Υποχρεωτική συμμετοχή στις μονάδες Επισκεπτών Υγείας και Σημεία παραπομπής ανά Δήμο για εργαστηριακό έλεγχο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

ι) Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πρέπει – και στη φάση της πανδημίας αλλά και σε μόνιμη βάση – να διασυνδέεται με τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή τα Κέντρα Υγείας (αστικού και αγροτικού τύπου), τα Περιφερειακά τους Ιατρεία και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς και με τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο κοινότητας. Έτσι, ενισχύεται η πολιτική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού, μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του ΕΣΥ από τα νοσοκομεία στην ΠΦΥ, στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κοινωνική συνείδηση της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ, της συνέργειάς τους με τις κοινωνικές δομές του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ια) Το έκτακτο δώρο Πάσχα να δοθεί και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που εντάσσονται στις κατηγορίες βαρέων εργασιών, σε όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κρίσης και να υπάρξει καταβολή έκτακτου επιδόματος, λόγω της επικινδυνότητας του έργου που επιτελούν, εξαιτίας της πανδημίας

ιβ) Κάλυψη οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής (Υγειονομικό, Καθαριότητα, Κοινωνικές Υπηρεσίες, «Βοήθεια στο Σπίτι», Κοινωνικά Παντοπωλεία) και πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας επιμολυσμένων σε κτιριακές δομές, όπως ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων