Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Τα Funds είναι με τον… Λαφαζάνη!

Γράφει ο Ceteris Paribus

Ποιος θα το πίστευε ότι η άποψη του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι είναι απαραίτητο για τον ΣΥΡΙΖΑ το Plan B, θα εύρισκε υποστηρικτές στους εκπροσώπους των διεθνών funds; Κι όμως, αυτό ακριβώς συνέβη. Φυσικά, τον κ. Λαφαζάνη και τους εκπροσώπους των funds χωρίζει ένας… ωκεανός όσον αφορά τα κίνητρα, τις θέσεις, τους σχεδιασμούς. Τους ενώνει όμως κάτι «ουδέτερο» και καθολικής αξίας: ο ρεαλισμός.

Όταν οι κ. Σταθάκης και Μηλιός παρουσίασαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπροσώπους τραπεζών, funds κ.λπ., μεταξύ άλλων πήραν και την εξής αποστομωτική απάντηση (με δικά μας λόγια): επειδή αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά, έχετε Plan B;!!

Το ερώτημα δεν πρέπει να θεωρηθεί ρητορικό. Οι αγορές είναι ο χώρος του ωμού ρεαλισμού, αφού κανείς δεν θέλει να χάσει τα χρήματά του για λόγους πολιτικούς ή… ιδεολογικούς. Όταν λοιπόν οι εκπρόσωποι των funds ρώτησαν για το Plan B, η ερώτηση εμπεριείχε ειλικρινές ενδιαφέρον. Η πρώτη τους αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει αποδεκτό κατά τη διαπραγμάτευση. Εντελώς λογικά, προχώρησαν στην ερώτηση για το αν υπάρχει Plan B. Προφανώς, του αφορούσε όχι ένα οποιοδήποτε Plan B, αλλά ένα Plan B ρεαλιστικό και συστημικά αποδεκτό. Διότι μόνο κάποιο αποδεκτό και συστημικά αποδεκτό Plan B τους αφορά – διαφορετικά…

HTML tutorial

Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό, είναι ότι για τα funds, ακόμη και μια πολιτική αλλαγή και μια πολιτική αναταραχή, είναι -υπό όρους- ένα ενδιαφέρον πλαίσιο για επενδύσεις και κέρδη. Αυτό που είναι απαράδεκτο, είναι η μη ύπαρξη σχεδίου, δηλαδή το ρίσκο για απρόβλεπτες, χαώδεις και υψηλού ρίσκου καταστάσεις, εντελώς ακατάλληλες για οποιαδήποτε επένδυση…

Με τον καιρό, τα funds έμαθαν με το δικό τους τρόπο να κάνουν… πολιτική. Είναι διατεθειμένα να εξετάσουν, ερευνήσουν, απορρίψουν ή υιοθετήσουν ένα πλαίσιο επενδυτικών επιλογών, αρκεί οι συντεταγμένες να είναι γνωστές, συγκεκριμένες και σαφείς.

Βέβαια, οι κ. Σταθάκης και Μηλιός δεν μπορούσαν παρά να απαντήσουν αρνητικά στο ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι Plan B – τα Plan B δεν αναγγέλλονται εκ των προτέρων, αλλά υπάρχουν σε καθεστώς υψηλής διαβάθμισης για να υλοποιηθούν αιφνιδιαστικά την κατάλληλη στιγμή.
Έχει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ένα τέτοιο Plan B, που το ετοιμάζει επιμελώς και το προφυλάσσει εξίσου επιμελώς από τα φώτα της δημοσιότητας;

Η σωστή απάντηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εν συνόλω δεν έχει ένα τέτοιο Plan B. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το επιτελείο Τσίπρα ετοιμάζει ή έχει ήδη έτοιμο ένα τέτοιο πλάνο. Σ’ αυτό το επιτελείο όμως σκέφτονται ότι «αν το μάθει έστω και μικρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα το μάθει ο κόσμος όλος». Αντίθετα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει απαιτήσει να καταστρώσει ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» ένα τέτοιο πλάνο και ύστερα από το Λονδίνο αισθάνεται δικαιωμένη.

Υπ’ αυτούς τους όρους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Plan B ή όχι, και ποιο είναι αυτό, θα το μάθουμε αφού γίνει κυβέρνηση… Δύσκολο πάντως να πιστέψει λογικός άνθρωπος ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει αυτό που δεν πίστεψαν -και δικαίως- οι συνομιλητές του στο Λονδίνο: ότι όχι μόνο θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό που έχει εξαγγείλει, αλλά και θα αναγκάσει τους δανειστές να το αποδεχτούν!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων