Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Τα νέα κριτήρια για τις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Ακολουθώντας την ανάγκη για ανάδειξη του diversity, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ανακοίνωσε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλαγές στα κριτήρια στα οποία θα πρέπει να βάζουν τικ οι υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Ντέιβιντ Ρούμπιν και ο CEO, Ντον Χάντσον, ανέφεραν πως η διαφορετικότητα θα πρέπει να μπει και επίσημα πια στο κομμάτι πίσω από τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας, αλλά και στο κοινό το οποίο συνδέεται με αυτή. Η Ακαδημία δεσμεύτηκε να παίξει σημαντικό ρόλο στο να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος.

Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά κριτήρια ορίζουν ακριβή ποσοστά εργαζομένων σε κάθε παραγωγή με βάση το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ την ίδια στιγμή και άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτές.

Η προσπάθεια για ανάδειξη της διαφορετικότητας και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα δείχνει να μην είναι και η πιο εύκολη δουλειά μέσα στην απόλυτα παράδοξη χρονιά που διανύουμε. Η Ακαδημία, έτσι, θέλοντας να δώσει τον παλμό παρά τις αντιξοότητες όρισε πως η ομάδα κάθε ταινίας που φιλοδοξεί να πάρει λίγη από τη δόξα της υποψηφιότητας για Best Picture θα πρέπει να στελεχώνεται από γυναίκες, φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες που δεν έχουν βρει ακόμα τη θέση τους στον χώρο επαρκώς, LGBTQ+ άτομα και άτομα με αναπηρίες πρέπει να ένα σημαντικό μέρος του team πίσω από μια ταινία.

Τα κριτήρια αυτά δε μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την 96η Απονομή Βραβείων το 2024.

Πηγή: playboy.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων