Τα παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο επιρρεπή στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Αν, όμως, μολυνθούν, έχουν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες από τους ηλικιωμένους να τον μεταδώσουν στην οικογένειά τους, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα νοικοκυριά της πόλης Wuhan, στην Κίνα, με κρούσματα κορωνοϊού κατά το πρώτο τετράμηνο της πανδημίας. Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εξακριβωθεί η έκταση της ενδοοικογενειακής διασποράς της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Όπως διαπιστώθηκε, αυξημένη μεταδοτικότητα έχουν και οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες (ηλικίες έως 20 ετών).
Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν την ανάγκη να διεξαχθούν γρήγορα μελέτες για την ασφάλεια των εμβολίων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός σε παιδιά και εφήβους», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής Dr. Yang Yang, αναπληρωτής καθηγητης Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Υποδηλώνουν επίσης την ανάγκη να λαμβάνεται υπ’ όψιν η υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στα παιδιά, κατά τις αποφάσεις για άνοιγμα ή κλείσιμο των σχολείων».
Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα παιδιά αποβάλλουν τον νέο κορωνοϊό σε παρόμοια ποσοστά με τους ενήλικες. Η αυξημένη μεταδοτικότητά τους, λοιπόν, «ίσως οφείλεται στην εγγύτερη επαφή που έχουν με τους ενήλικες με τους οποίους συμβιώνουν», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι η συμβολή των παιδιών στη μετάδοση του επικίνδυνου ιού μειωνόταν δραστικά, όταν απομονώνονταν αμέσως μετά τη διάγνωσή τους.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στα 27.101 νοικοκυριά της Wuhan με τουλάχιστον ένα κρούσμα κορωνοϊού την περίοδο 2 Δεκεμβρίου 2019-18 Απριλίου 2020. Οι οικογένειες αυτές απαρτίζονταν συνολικώς από περισσότερα από 87.000 μέλη. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases.
Ποιοι κολλάνε πιο εύκολα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κορωνοϊός ήταν πιθανότερο να μολύνει τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ήταν επίσης πολύ πιθανότερο να μολύνει τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους, απ’ ό,τι τα παιδιά 2-5 ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται σε δύο παράγοντες:
Στο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα που έχουν τα μωρά για αρκετούς μήνες μετά τη γέννησή τους
Την πολύ στενή επαφή τους με τους ενήλικες έως ότου μάθουν να περπατούν και ανεξαρτητοποιηθούν
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι ασυμπτωματικοί φορείς του νέου κορωνοϊού ήσαν 80% λιγότερο μεταδοτικοί απ’ ό,τι τα άτομα με συμπτώματα. Οι προσυμπτωματικοί ασθενείς ήταν σχεδόν 40% πιο μεταδοτικοί απ’ όσο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συνολικά, ο δείκτης δευτερογενούς προσβολής (secondary attack rate) ήταν 15,6%. Ο δείκτης αυτός δείχνει τις πιθανότητες να διασπαρεί ο κορωνοϊός στην οικογένεια.
Επιπλέον, τα παιδιά είχαν τις ίδιες πιθανότητες με τους ενήλικες να εκδηλώσουν συμπτώματα, εάν μολύνονταν από τον κορωνοϊό.
«Είναι απίθανο να υπάρξει εμβόλιο για τα νήπια και τα μικρά παιδιά στο εγγύς μέλλον. Επομένως, πρέπει να προστατευθούν οι φροντιστές τους», σχολίασε o ερευνητής Dr. Ira Longini, καθηγητής Βιοστατιστικής στη Φλόριντα. «Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να τεθούν ως προτεραιότητα, ώστε να εμποδιστεί ο κορωνοϊός να διασπαρεί στην οικογένεια. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα μπορούσε να έχει ο κορωνοϊός στα βρέφη και τα νήπια».
πηγή:www.iatropedia.gr