Μέτρα-γέφυρα, τα οποία να «απαντούν» στις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, σχεδιάζει η ΔΕΗ. Καθώς η Δημόσια Επιχείρηση θα είναι αυτή που θα αναλάβει να θωρακίσει ενεργειακά το νησί μέχρι την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης, στόχος της είναι να δρομολογήσει λύσεις οι οποίες θα έχουν εφαρμογή και μετά την πλήρη ένταξη του νησιού στο ΕΣΜΗΕ, στο πλαίσιο των εφεδρειών εκτάκτων αναγκών που θα χρειαστεί να παραμένουν σε ψυχρή εφεδρεία. Οι λύσεις που δρομολογεί η ΔΕΗ περιλαμβάνουν και την αγορά και μετεγκατάσταση στην Κρήτη της μονάδας “ΗΡΩΝ 1” από την ΤΕΡΝΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της «μεγάλης» διασύνδεσης τοποθετείται στο καλοκαίρι του 2025. Έως τότε, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί σε πρώτη φάση ενεργειακή επάρκεια για το καλοκαίρι του 2024, δηλαδή για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υψηλών φορτίων. Το έλλειμμα για την επόμενη θερινή περίοδο εκτιμάται στα 190 Μεγαβάτ.
Την ίδια στιγμή, μία ανάλογη «ασπίδα» θα πρέπει να υπάρχει και το καλοκαίρι του 2025, ώστε να αποτραπούν προβλήματα που θα ανέκυπταν στο ενδεχόμενο ολιγόμηνης μετάθεσης λειτουργίας του Κρήτη-Αττική, όπου αγγίζει τα 220 Μεγαβάτ το έλλειμμα ισχύος που θα προέκυπτε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αναβάθμιση πετρελαϊκών σταθμών
Με δεδομένο ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι μεσολαβεί κάτι περισσότερο από 5μηνο, θα πρέπει να προωθηθούν λύσεις-εξπρές, που εκ των πραγμάτων μπορεί να δρομολογήσει αποκλειστικά η ΔΕΗ. Ωστόσο, αν όχι για τις παρεμβάσεις του επόμενου καλοκαιριού, τουλάχιστον για τα μέτρα αντιμετώπισης του ελλείμματος ισχύος κατά τη θερινή περίοδο του 2025, γνώμονας της επιχείρησης είναι οι επιλογές να γίνουν με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τις ανάγκες για ψυχρή εφεδρεία μετά τη «μεγάλη» διασύνδεση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία δρομολογεί την αναβάθμιση των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, ώστε να λειτουργούν με καύσιμο ντίζελ και επομένως να γίνουν πιο αποδοτικές και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο κάδρο της αναβάθμισης μπαίνουν μεταξύ άλλων ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως ανέφεραν σε τοπικά ΜΜΕ τα στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο νησί, τα Λινοπεράματα και η Ξυλοκαμάρα Χανιών πρόκειται να σηκώσουν το «βάρος» των μονάδων ψυχρής εφεδρείας στο νησί, τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει νέες αεριοστροβιλικές μονάδες στο νησί. Έτσι, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εξαγορά της «ΗΡΩΝ 1», της μονάδας ανοικτού κύκλου ισχύος 147 Μεγαβάτ, ώστε να τη μεταφέρει από τη Βοιωτία στο νησί. Εκτιμάται ότι η εγκατάσταση της «ΗΡΩΝ 1» θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε να αξιοποιηθεί και το καλοκαίρι του 2025. Επίσης είναι διπλού καυσίμου, επομένως μπορεί να λειτουργήσει και με ντίζελ. ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και εκτιμάται ότι σύντομα θα καταλήξουν.
Τον Φεβρουάριο το «οκ» για το υβριδικό μοντέλο
Για να τρέξει το παραπάνω σχέδιο, υπάρχει μία σειρά εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να διευθετήσει το ΥΠΕΝ, όπως νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να ενισχύσει το παραγωγικό δυναμικό στην Κρήτη. Σημαντικό είναι επίσης να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποζημίωση των μονάδων εκτάκτων αναγκών – το οποίο εκτός από την Κρήτη, θα χρειαστούν για την αμοιβή των συμβατικών σταθμών που θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία τόσο στα νησιά των Κυκλάδων τα οποία έχουν ήδη διασυνδεθεί, όσο και στα υπόλοιπα πρώην αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΜΗΕ.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Πολύ πιο άμεσα, από την έγκριση των Βρυξελλών περνά η παράταση του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας της Κρήτης, η οποία είναι απαραίτητη με δεδομένο τη μετάθεση λειτουργίας της «μεγάλης» διασύνδεσης.
Όπως έχει γράψει το energypress, το σχετικό αίτημα του ΥΠΕΝ εστάλη πριν από το τέλος του 2023 στην DG Energy. Με βάση νεότερες πληροφορίες, στο διάστημα που μεσολάβησε, στελέχη του ΥΠΕΝ πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας. Στην τηλεδιάσκεψη, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι είναι επείγον η παράταση να δοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης να δεσμεύονται πως η έγκριση θα δοθεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Πηγή energypress.gr