Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Tablets και smartphones στα παιδικά δωμάτια μειώνουν τη διάρκεια του ύπνου

Τα παιδιά που χρησιμοποιούν ταμπλέτες ή smartphones στο δωμάτιο τους κοιμούνται λιγότερo, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Τζένιφερ Φέιλμπι, μελέτησαν 2.048 μαθητές, 10-13 ετών που φοιτούσαν σε σχολεία της Μασαχουσέτης και διαπίστωσαν ότι, η παρουσία των συγκεκριμένων συσκευών στα παιδικά δωμάτια συντελούσε σε μείωση του χρόνου που κοιμόντουσαν τα παιδιά.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τα παιδιά εκείνα που είχαν πρόσβαση σε ταμπλέτες και smartphones κοιμούνταν σχεδόν 21 λεπτά λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με τα παιδιά στα δωμάτια των οποίων δεν υπήρχαν τέτοιες συσκευές. Επιπλέον, ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι αισθάνονταν στέρηση ύπνου.

Επίσης, τα παιδιά είχαν τηλεόραση στο δωμάτιό τους κοιμόντουσαν 18 λεπτά λιγότερο σε σχέση με όσα δεν είχαν.

«Η παρουσία μίας μικρής οθόνης, αλλά όχι τηλεόρασης, στο υπνοδωμάτιο και ο χρόνος έκθεσης σε αυτήν συνδέονται με την αίσθηση ανεπαρκούς ξεκούρασης ή ανεπαρκούς ύπνου. Αυτά τα συμπεράσματα προειδοποιούν κατά της ανεξέλεγκτης πρόσβασης σε οθόνη στα υπνοδωμάτια των παιδιών», υπογραμμίζει στα συμπεράσματα της μελέτης η Δρ Φέιλμπι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων