H τέχνη, στις διάφορες μορφές της, έχει την δύναμη να ανασταίνει τα κτιριακά απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου μας, αποδίδοντάς τα στους πολίτες ταυτόχρονα ως ιδιότυπα μουσεία και χώρους παραγωγής και έκθεσης καλλιτεχνικών έργων.
Το είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο με τις εκθέσεις του ΝΕΟΝ, συμβαίνει τώρα και στο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, κλειστό ήδη από το 1972. Εκεί φιλοξενείται έως τις 12 Μαρτίου η εικαστική έκθεση «This Current Between Us», Αυτό το ρεύμα μεταξύ μας, σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου και Γεωργίας Λιάπη.
Δείτε ακόμα στο ένθετο για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό στο ΕΡΤNEWS:
-Tο δίπτυχο μυθιστόρημα «Επιβάτης» και “Stella Maris” από τις Εκδόσεις Gutenberg
Μέρες που είναι μία τουλάχιστον βόλτα στα βιβλιοπωλεία επιβάλλεται. Πόσω μάλλον που το τελευταίο τρίμηνο έχουν κυκλοφορήσει πολλά καλά βιβλία, η ανάγνωση των οποίων προκαλεί πραγματική απόλαυση. Κάποια απ’ αυτά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Gutenberg. Στο φιλικό βιβλιοπωλείο στην οδό Διδότου, η συζήτηση έχει βασικό αντικείμενο το δίπτυχο μυθιστόρημα του Κόρμακ Μακ Κάρθι, «Επιβάτης» και “Stella Maris” που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.
– 5 βιβλία που ξεχωρίσαμε από την πλούσια βιβλιοθήκη του 2022 και μία συναυλία.
Πάντα υποκειμενικών κριτηρίων, οι λίστες αποτελούν δείκτες για το τι αξίζει πιθανόν να προσέξουμε. Eκτός από το 2 σε 1 μυθιστόρημα του Μακάρθι, το 1922 ξεχωρίσαμε τουλάχιστον άλλα 5 βιβλία.
α. Στο Νο 1 η «ΕΜΜΟΝΗ» της Αντόνια Μπάιατ, ένα πληθωρικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1990, είχε μια αποτυχημένη έκδοση από τις εκδόσεις Λιβανη το 2007 με τον τίτλο «Αιχμάλωτα Πάθη» και πλέον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε καινούργια μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Πρωταγωνιστούν 2 ερωτικά ζευγάρια και δύο χρόνοι, δυο ερευνητές λογοτεχνίας σήμερα, και δυο ποιητές της βικτωριανής εποχής. Πίσω από την ενδιαφέρουσα υπόθεση η “Εμμονή” υμνεί ευφυώς και με λεπτό χιούμορ τον λόγο, την ποίηση, την απόλαυση της ανάγνωσης.
β. Νο 2 ο «ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ» της Βρετανίδας συγγραφέως Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ, ένα πρώιμο φεμινιστικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 1922. Το 1920, 4 Αγγλίδες που δεν θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζουν, παίρνουν την παράτολμη απόφαση να φύγουν μόνες τους διακοπές στην Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους το γκρίζο Λονδίνο για να καταρρίψουν μία σειρά από στερεότυπα της εποχής τους και της στενά πατριαρχικής κοινωνίας.
γ. Στο Νο 3, αν και η σειρά είναι τυχαία, η «Εκμηδένιση» του Μισέλ Ουελμπέκ από τις εκδ. της Εστίας. Ο σημαντικότερος Ευρωπαίος συγγραφέας της εποχής μας γράφει άλλη μία πολυεπιπέδη ιστορία, που θυμίζει θρίλερ, πολιτικό δράμα, οικογενειακή και ερωτική σάγκα σε μια εποχή που συμβαίνουν καινοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις. Υπέροχη μυθοπλασία με πολλά στοιχεία που βάζουν φωτιά στην σκέψη.
δ. Στο Νο 4 το βιβλίο «Το κατώφλι της σκιάς / Λογοτεχνία, φιλοσοφία και ζωγραφική στον ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδ. Αγρα. Ως γνωστόν ο Τζ. Μπρούνο οδηγήθηκε στην πυρά για τις ιδέες του από την Ιερά Εξέταση στη Ρώμη το 1600 . Ο Νούτσιο Όρντινε, που αγαπήσαμε από τα βιβλία του για την σημασία των κλασικών συγγραφέων και για τη χρησιμότητα των άχρηστων ανθρωπιστικών σπουδών, γράφει για την ανατρεπτική σκέψη του Μπρούνο συνυφαίνοντας την λογοτεχνία με τη ζωγραφική, και τη φιλοσοφία με την επιστήμη.
ε. Το 5ο βιβλίο έχει τίτλο «Πίστη, ελπίδα και πόνος» και εξέδωσε πρόσφατα ο Κλειδάριθμος. Προέκυψε από μια εκτεταμένη συνομιλία του Nick Cave με τον δημοσιογράφο του Observer, Seán O ’Hagan, συνολικά 40 ωρών. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται τριάντα χρόνια γι’ αυτό και μιλούν για ζητήματα πίστης, τέχνης, μουσικής, ελευθερίας, θλίψης και αγάπης, μέσα από την πολυτάραχη ζωή του Κέιβ με τρόπο συγκινητικό.
Κι επειδή ήταν η πιο καλή συναυλία του περασμένου καλοκαιριού, λίγο Νίκ Κέιβ από την Πλατεία Νερού στο κλείσιμο του ενθέτου. Καλή χρονιά!