Ένα άρθρο – ύμνο στην Ελλάδα και τον τουρισμό της δημοσίευσε η Βρετανική Telegraph.
«Θα επιτρέπονται, άραγε, οι διακοπές στο εξωτερικό από τον Ιούλιο; Ή τον Αύγουστο;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Θα ήθελα να σκέφτομαι πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μας έχει δοθεί το πράσινο φως για να ξεφύγουμε από τις δικές μας ακτές. Αν συμβεί αυτό, θα έχω περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να φύγω εκτός Αγγλίας. Και υπάρχει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφθώ πάνω από όλες τις υπόλοιπες».
Εγγυημένες οι καλές διακοπές στην Ελλάδα
Μετά από ένα εκτεταμένο lockdown, εκατομμύρια άνθρωποι θα θελήσουν να ζήσουν μια μακρινή περιπέτεια. Μερικοί μπορεί να ενδώσουν τελικά στις πολυτελείς διακοπές που σχεδίαζαν εδώ και χρόνια: ταξίδι στην Καραϊβική, ένα σαφάρι στην Νότια Αφρική ή ένα 15νθήμερο σε μια βίλα πάνω από το νερό στις Μαλδίβες. Άλλα ίσως να θελήσουν να επισκεφθούν κάτι καινούργιο και ταυτόχρονα προκλητικό: ίσως την Παταγονία ή κάποιες πόλεις στον «Δρόμο του Μεταξιού» στην Κεντρική Ασία. Όχι όμως εγώ, γράφει ο ταξιδιωτικός συντάκτης. «Θα ψάξω για κάτι οικεία καθησυχαστικό, μια χώρα που γνώρισα και αγαπώ, όπου οι καλές διακοπές είναι εγγυημένες».
Όπως τονίζει στο δημοσίευμά του στη βρετανική Telegraph, ο προορισμός των ονείρων του είναι ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες και όπου ο ήλιος λάμπει πάντα. Αυτό που θέλει, όπως τονίζει, είναι η παρθένα νησιωτική ζωή, τα ανεπιτήδευτα φαγητά και καταλύματα, οι ήσυχες παραλίες, βόλτες σε καταπράσινα λιβάδια και μια πλήρη απομάκρυνση από τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής.
Ποια είναι τα συστατικά των τέλειων διακοπών;
«Εάν τα 35 χρόνια ταξιδιωτικής εμπειρίας μού έχουν διδάξει κάτι, είναι πως μια χώρα πάνω από όλες παρέχει σε αφθονία αυτά τα βασικά συστατικά: η Ελλάδα. Έχω επισκεφθεί 8 από τα νησιά της όλα αυτά τα χρόνια (κατά σειρά: Σκιάθος, Παξοί, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σκόπελος, Μύκονος και Τήνος) και δεν είχα ποτέ κακή εμπειρία. Εντάξει, οι ορδές των τουριστών στη Μύκονο για selfies ήταν μια φρικτή εμπειρία, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα», γράφει ο Όλιβερ Σμιθ και παραθέτει τα συστατικά για τέλειες διακοπές στα ελληνικά νησιά, με μερικές προτάσεις για το πού να πάει κάποιος και με την ελπίδα να επισκεφθεί τη χώρα τον Σεπτέμβριο, όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει.
Το πλοίο
Υπάρχει κάτι σχετικά με την άφιξη με φέρι μποτ σε ένα γραφικό ελληνικό λιμάνι, που προκαλεί ένα άμεσο χαλαρωτικό αποτέλεσμα –οπότε βεβαιωθείτε ότι ο τελικός σας προορισμός δεν θα είναι ένα νησί με δικό του αεροδρόμιο. Αν μάλιστα η άφιξή σας περιλαμβάνει και το ταξίδι με ένα μικρό πλοίο ή βάρκα, τότε σίγουρα θα καταλήξετε σε ένα νησί με λιγότερους επισκέπτες.
Η Σκόπελος είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η άφιξη στο νησί περιλαμβάνει μια πτήση (για τους τουρίστες του εξωτερικού κυρίως) προς τη γειτονική Σκιάθο, που έχει έναν από τους πιο στενούς αεροδιαδρόμους της Ευρώπης –δείτε τους τουρίστες που προσπαθούν να τραβήξουν φωτογραφίες την ώρα της προσγείωσης. Ακολουθεί μια ώρα με το φέρι μποτ που περνά δίπλα από τις βραχώδεις ακτές του νησιού προτού εμφανιστεί ξαφνικά η πόλη της Σκοπέλου, τόσο απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή.
Η Τήνος είναι μια ακόμη εξαιρετική επιλογή. Πετάτε πρώτα για Μύκονο, τον παράδεισο των Instagrammers αλλά κόλαση για τους απλούς ταξιδιώτες. Πηγαίνετε στο λιμάνι, μπαίνετε στο πλοίο και μέσα σε 20 λεπτά βρίσκεστε σε έναν κόσμο με άδεια τοπία και χωριά που δεν τα έχει αγγίξει ο μαζικός τουρισμός – για την ακρίβεια, ίσα που έχει περάσει ο τουρισμός.
Οι βίλες
Στις διακοπές στα ελληνικά νησιά, η διαμονή σε μια δροσερή, πέτρινη βίλα ξεπερνά εύκολα ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Τα πάντα έχουν να κάνουν με τις ευχάριστες και χαλαρές βραδιές στο αίθριο δίπλα στην πισίνα, παρακολουθώντας τα καράβια να έρχονται και να φεύγουν από το λιμάνι, με το άρωμα του πεύκου στον αέρα, το βουητό των τζιτζικιών να αποτελεί τον μόνο ήχο και την περιστασιακή γάτα, τον μοναδικό επισκέπτη.
Θα μπορούσατε, βέβαια, να επιλέξετε κάτι πολυτελές, αλλά ακόμη και μια σχετικά ρουστίκ βίλα είναι εξίσου καλή. Ποιος πραγματικά χρειάζεται μια ντουζιέρα βροχής και φανταχτερά στρώματα, όταν έχει μπροστά του την ομορφιά της Ελλάδος;
Τα χωριά
Στην ιδανική περίπτωση, αναζητήστε μια βίλα σε, ή κοντά σε, ένα παραδοσιακό χωριό: χωρίς αυτοκίνητα, με μερικά παρεκκλήσια, ένα καφενείο όπου οι άνδρες θα κουτσομπολεύουν και θα παίζουν τάβλι και ένα σύμπλεγμα ασβεστωμένων σπιτιών – κάποια ερειπωμένα, μερικά όμορφα διατηρημένα και τουλάχιστον ένα, η ιδιοκτήτρια του οποίου δεν θα λέει ούτε λέξη στα αγγλικά και της οποίας τα δόντια θα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το σφύριγμα του βοσκού μπορεί να ακούγεται από την πλαγιά του λόφου ενώ οι αδέσποτες γάτες ξεπερνούν τον αριθμό των ανθρώπων.
Στην Τήνο, ψάξτε τα χωριά Πύργος, Καρδιανή, Ταραμπάδος ή Ξινάρα. Στην Σκόπελο, την Γλώσσα στην κορυφή του λόφου (όπου, προς μεγάλη μου έκπληξη, έφαγα μεσημεριανό με τον Κερτ Ράσελ και την Γκόλντι Χόου στο διπλανό τραπέζι) είναι μια καλή επιλογή. Στην Λευκάδα, κατευθυνθείτε προς τα πανέμορφα χωριά στην περιοχή των Σφακιωτών ή την πανέμορφη πρώην πρωτεύουσα, την Καρυά. Στην Κεφαλονιά, δοκιμάστε την χερσόνησο Λειβαθώ, νότια του Αργοστολίου.
Τα μοναστήρια
Όσον αφορά τα αξιοθέατα, μην περιμένετε φανταχτερά μουσεία – μιλάμε για μοναστήρια. Κάθε ελληνικό νησί είναι γεμάτο από τέτοια, οπότε υπάρχει περιθώριο για μια βόλτα σε κάποιο από αυτά. Τα περισσότερα διαθέτουν αυλές, ένα σκοτεινό παρεκκλήσι γεμάτο με λαμπερές εικόνες και λευκά κεντήματα με βελονάκι επάνω στα εκκλησιαστικά είδη, καθώς και πουλιά σε κλουβιά. Μερικά, αν είστε τυχεροί, θα έχουν μόνο έναν γκρινιάρη μοναχό, ο οποίος σε ευγνωμοσύνη για τα χρήματα που μπορεί να ρίξετε στο παγκάρι, θα σας ράνει με μια κολόνια.
Στην Σκόπελο, επισκεφθείτε το όρος Παλούκι. Στην Λευκάδα, κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι στο Ακρωτήρι, το ανεμοδαρμένο ακρωτήριο όπου λέγεται ότι η αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ αυτοκτόνησε, μετά από μια ερωτική απογοήτευση. Η κύρια ατραξιόν της Κεφαλονιάς είναι ο Άγιος Γεράσιμος, που ξαναχτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Στην Τήνο, η Παναγία Ευαγγελίστρια (προσέξτε τους ηλικιωμένους προσκυνητές που κυριολεκτικά μπουσουλάνε για να φτάσουν εκεί).
Η ταβέρνα
Η ταβέρνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για όλες τις διακοπές στην Ελλάδα. Αλλά για να θεωρηθεί καλή, πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Θα πρέπει να διευθύνεται από μια οικογένεια – ιδανικά από μια γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της και δεν απολογείται ποτέ και τον φοβισμένο σύζυγό της. Θα πρέπει να έχει πολλές γάτες – μία εκ των οποίων μπορεί να είναι και έγκυος. Το τραπέζι θα πρέπει να είναι καλυμμένο με ένα γιγάντιο λευκό χάρτινο τραπεζομάντιλο μιας χρήσης και το οποίο θα παραμένει στην θέση του με κάποια πλαστικά πιαστράκια. Η αλατιέρα θα πρέπει να έχει ρύζι μέσα σε αυτήν. Θα πρέπει να σερβίρεται άφθονο ψωμί. Το μενού πρέπει να περιλαμβάνει τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα ακόλουθα: τζατζίκι, ντολμάδες, τηγανητά κολοκυθάκια, σουβλάκι, κλέφτικο, στιφάδο, χωριάτικη, καλαμαράκια και τυρόπιτα. Η ρίγανη θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα πιάτα. Απαγορεύονται τα πειραματικά πιάτα. Το ζεστό φαγητό θα πρέπει να σερβίρεται χλιαρό. Η ποιότητα θα πρέπει να είναι μεσαία. Το σπιτικό κρασί θα πρέπει να είναι ανησυχητικά φθηνό και να σερβίρεται με το λίτρο.
Οι παραλίες
Ένα ελληνικό νησί δεν είναι τίποτα χωρίς τις παραλίες του και τα καλύτερα παραδείγματα είναι γραφικές παραλίες περιτριγυρισμένες από βραχώδεις καταπράσινους λόφους, με ησυχία και μία ή δυο ταβέρνες που να σερβίρουν φρέσκο ψάρι και κρύα μπίρα. Τι περισσότερο χρειάζεστε;
Τα νησιά του Ιουνίου διαθέτουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Οι Εγκρεμοί είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη παραλία στην Λευκάδα. Αμμώδης με φόντο λευκά βράχια, δεν είναι ποτέ γεμάτη, κυρίως χάρη στα 355 σκαλιά που πρέπει να κατεβείτε (και να ανεβείτε μετά) για να φτάσετε. Η βοτσαλωτή παραλία στο Πόρτο Κατσίκι, λίγο πιο νότια, είναι εξίσου εντυπωσιακή, αλλά υπάρχουν μόνο 100 σκαλιά για να κατεβείτε. Στην Κεφαλονιά, ο Μύρτος, με τα σχεδόν κάθετα βράχια και περιτριγυρισμένη από γαλαζοπράσινα νερά, είναι ο βασιλιάς (αλλά έχει γίνει δημοφιλής, χάρη στην ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»).
Πηγή: iefimerida.gr