Μια εβδομάδα πριν από τις διπλές εκλογές της 26 Μαΐου, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων στα επιτελεία των κομμάτων συζητούν για τις δημοσκοπήσεις αλλά και για τις τελευταίες κινήσεις που θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα, ιδίως των ευρωεκλογών θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο το φθινόπωρο.
Σε ότι αφορά στις περιφερειακές εκλογές και εκεί αναζητείται πολιτικό μήνυμα αλλά είναι σαφές ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος παίζουν και τα πρόσωπα των υποψηφίων ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη Μακεδονία που αναμένεται να εκλεγούν με άνεση και μάλιστα με ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των κομματικών φορέων από τους οποίους προέρχονται.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, κυμαίνεται ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθώς κατά μέσο όρο φτάνει το 16%. Το συγκεκριμένο ποσοστό ανησυχεί τα κομματικά επιτελεία και κυρίως εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι περισσότεροι που τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 2015 είχαν ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Λογικά λοιπόν, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αυξήσει τα ποσοστά της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει την δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ. Τη ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυσιολογικά θέλει να διευρύνει την εκλογική του βάση για να συντηρήσει ή και να αυξήσει την διαφορά του από το κυβερνών κόμμα. Τα δύο αντιμαχόμενα κόμματα δείχνουν να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικά τα τελευταία 24ωρα καθώς γνωρίζουν πως τα επικοινωνιακά λάθη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορούν να αποβούν μοιραία λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Ο μεγάλος άγνωστος «Χ» στην εκλογική εξίσωση παραμένουν οι νέοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά. Εκτός από τους 17άρηδες που έχουν από αυτές τις εκλογές το δικαίωμα του εκλέγειν και υπολογίζονται σε περίπου 100 χιλιάδες, είναι και τα άτομα ηλικίας από 18 έως 22 ετών που το 2015 δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και είναι 500 χιλιάδες.
Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί στις 26 Μαΐου. Τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων, μέσω τηλεοπτικών σποτ αλλά και μηνυμάτων στα «social media» τα οποία χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους οι νέοι, επιχειρούν να τους προσελκύσουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων δεν είναι ανιχνεύσιμη και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων καθώς δύσκολα μπορούν να τους εντοπίσουν στις έρευνες που πραγματοποιούν.
Η τριπλή εκλογική αναμέτρηση (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές) δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους ετεροδημότες οι οποίοι θα πρέπει εφ΄ όσον το επιθυμούν, να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές και στην συνέχεια να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δηλαδή ένας ετεροδημότης που κατοικεί στην Αθήνα, αλλά έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Πρέβεζα, θα πρέπει να ψηφίσει στην Αθήνα για τις ευρωεκλογές και στην συνέχεια να ταξιδέψει στην Πρέβεζα για να ψηφίσει για δήμαρχο και περιφερειάρχη.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι ετεροδημότες σε όλη την Επικράτεια 112.504.