Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Θα είναι άραγε σωστές οι προκηρύξεις προγραμμάτων;

Με μειδιάματα αντιδρούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην προαναγγελία νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων, εγγυοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων για το 2013 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή τους στα προηγούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ τους κόστισε μελέτες, αγορές παγίων και υπηρεσιών και ουκ ολίγον ΦΠΑ, για να μην πάρουν πίσω τίποτε, αφού η κυβέρνηση Καραμανλή έσπρωξε όλα τα λεφτά στα …κομμωτήρια και στα nails bar!

Τώρα, λίγοι έχουν κουράγιο για να μπουν στην κούρσα και ακόμη πιο λίγοι διαθέτουν την ίδια συμμετοχή και σχεδόν κανένας –όπως ήδη έχουν επισημάνει- τρεις θετικούς ισολογισμούς. Αν όμως το υπουργείο έχει κατανοήσει την πραγματική κατάσταση της αγοράς, τότε ίσως κάνει τις σωστές προκηρύξεις.

Διαφορετικά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.

Πάντως, για τους γενναίους, τους απελπισμένους ή τους ονειροπόλους μέσα στις επόμενες μέρες προκηρύσσονται τα ακόλουθα προγράμματα:

1. Eπιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, προϋπολογισμού 4,56 εκατ. ευρώ.

2. Το ICT4Growth (Υποστήριξη Επιχειρήσεων για την Υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων ανάπτυξης- παροχής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας) ύψους 130 εκατ. ευρώ.

3. Χαμηλότοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης με τελικό επιτόκιο 4,5%, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ.

4. Έχει δρομολογηθεί η απλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον» δαπάνης επιπλέον 450 εκατ. ευρώ.

5. Τέλος προωθούνται πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση του νέου ταμείου «Ενάλιο», καθώς και η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμμετοχή του Δημοσίου, αναπτυξιακών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner