Στο Διεθνές Δικαστήριο η κυβέρνηση του ANC αναδείχθηκε ως το πιο αντι-ισραηλινό καθεστώς εκτός Μέσης Ανατολής
Με ένα παλαιστινιακό keffiyeh τυλιγμένο πάνω από το σκούρο κοστούμι του, ο Σιρίλ Ραμαφόσα παρακολούθησε την Παρασκευή μέσω μιας μεγάλης οθόνης σε ένα συνεδριακό κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ. Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ήταν περιτριγυρισμένος από στελέχη του ANC που χειροκροτούσαν σε κάθε λέξη της απόφασης που φαινόταν να ευνοεί τις κατηγορίες του ANC για γενοκτονία. Όταν τελικά ανακοινώθηκε η προσωρινή απόφαση – η οποία στην ουσία απαιτεί από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζημιά στους Παλαιστίνιους στη Γάζα -, ο ίδιος πετάχτηκε πανηγυρικά όρθιος για να αγκαλιάσει έναν κοντινό Παλαιστίνιο αξιωματούχο και να δηλώσει “μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου”.
Αντίθετα, η εβραϊκή κοινότητα της Νότιας Αφρικής, η οποία ήλπιζε ότι το δικαστήριο θα απέρριπτε την υπόθεση, άκουσε την απόφαση με ένα συλλογικό βογγητό. Η ακραία θέση της κυβέρνησης ANC, η οποία έχει αναδειχθεί ως το πιο αντι-ισραηλινό καθεστώς εκτός Μέσης Ανατολής, ενίσχυσε το αίσθημα ευαλωτότητας στην εβραϊκή κοινότητα των 50.000 ατόμων.
“Ήμουν ο μόνος Εβραίος ηγέτης μεγάλου πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Νότιας Αφρικής”, δήλωσε ο Τόνι Λεόν, ηγέτης της αντιπολίτευσης όταν ο Νέλσον Μαντέλα ήταν στην εξουσία. “Αλλά ποτέ δεν ένιωσα το παραμικρό ίχνος ανησυχίας μέχρι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Τώρα κάθε παραδοχή που έκαναν οι Εβραίοι για τη θέση τους στη Νότια Αφρική καταρρέει”.
“Κάθομαι εδώ και κοιτάζω τη βαλίτσα μου, αναλογιζόμενος αν ήρθε η ώρα να εγκαταλείψω το μοναδικό σπίτι που γνώρισα ποτέ”, έγραψε πρόσφατα στην τοπική εβραϊκή εφημερίδα ο Χάουαρντ Σάκσταϊν, ένας από τους κορυφαίους Εβραίους της Νότιας Αφρικής. “Για τους Εβραίους, αυτή η χώρα δεν μοιάζει πλέον με ασφαλή χώρο ή σπίτι. Η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από ριζοσπάστες ισλαμιστές και τους συμπαθούντες τους”.
Οι Εβραίοι αισθάνονται ιδιαίτερα προδομένοι από το ANC, το οποίο πολλοί υποστήριξαν στο απόγειο των αγώνων. Στην περιβόητη “δίκη της Ριβονίας” το 1963 συμμετείχαν πέντε Εβραίοι Νοτιοαφρικανοί από τους 13 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο Denis Goldberg, ο οποίος ήταν ο “κατηγορούμενος Νο 3” – ο Μαντέλα και ο βετεράνος του ANC Walter Sisulu ήταν οι “κατηγορούμενοι Νο 1 και Νο 2”. Όπως και ο Μαντέλα, ο Γκόλντμπεργκ απέφυγε οριακά τη θανατική ποινή, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και εξέτισε 23 χρόνια. Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μαντέλα ήταν η Helen Suzman, μια Εβραία πολιτικός και ακτιβίστρια κατά του απαρτχάιντ, η οποία διεξήγαγε με επιτυχία εκστρατεία για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων στο Robben Island.
Ο Μαντέλα δεν το ξέχασε ποτέ και το 1996, ως πρόεδρος τότε, αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία της Χαμάς. Ο Ραμαφόσα έχει τηρήσει την αντίθετη στάση από τον επιφανή προκάτοχό του. Τον Δεκέμβριο, φιλοξένησε αντιπροσωπεία της Χαμάς, η οποία αποθεώθηκε στο κοινοβούλιο και στα γραφεία του ANC στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Χαμάς υπερηφανεύτηκε ανοιχτά ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ο Δρ Ναλέντι Πάντορ, που έχει ασπαστεί το Ισλάμ, τηλεφώνησε για να τη συγχαρεί για την επιτυχία της επίθεσης “Al-Aqsa Flood” κατά του Ισραήλ. Η Pandor ισχυρίστηκε ότι απλώς προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το ANC δεν προέβη σε άμεση καταδίκη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία 1.200 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους και 250 κρατήθηκαν όμηροι (μεταξύ των οποίων και δύο Νοτιοαφρικανοί). Η Pandor αρνήθηκε να παρακολουθήσει την 47λεπτη ταινία που γύρισαν οι Ισραηλινοί για τη σφαγή.
Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό έχουν εισχωρήσει ακόμη και στον κόσμο του κρίκετ. Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους κάτω των 19 ετών, το οποίο φιλοξενεί η Νότια Αφρική, η γηπεδούχος ομάδα υποβίβασε στις τάξεις της τον Εβραίο αρχηγό της Ντέιβιντ Τίγκερ, ο οποίος είχε αφιερώσει ένα πρόσφατο βραβείο στους “νεαρούς στρατιώτες στο Ισραήλ”. Η κυρίαρχη αρχή του κρίκετ, η CSA, υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Teeger ως αρχηγού αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια και ότι ήταν “προς το συμφέρον του ιδίου και της ομάδας” να αποχωρήσει. Ένα περιφερειακό παράρτημα του ANC εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τον αποκάλεσε “υποστηρικτή της ισραηλινής γενοκτονίας”. Ο Τίγκερ, ένας λαμπρός νεαρός παίκτης του κρίκετ, εξακολουθούσε να παίζει εναντίον των Δυτικών Ινδιών, αναλαμβάνοντας μάλιστα καθήκοντα αρχηγού όταν ο διάδοχός του αποσύρθηκε τραυματισμένος. Ο Τίγκερ έκανε 44 γύρους και η Νότια Αφρική κέρδισε με 31 γύρους.
Οι παρατηρητές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν γιατί, από όλες τις χώρες του κόσμου, η Νότια Αφρική επέλεξε να πάει στη Χάγη μια υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ. Ο Ραμαφόσα, ένας εκλεπτυσμένος άνθρωπος που έχει πολλούς Εβραίους φίλους, επιμένει ότι αυτό συνέβη λόγω των δεινών του ίδιου του ANC υπό το απαρτχάιντ, ένα σύστημα που κατηγορεί το Ισραήλ ότι υιοθέτησε έναντι των Παλαιστινίων. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι αντισιωνιστής και όχι αντισημίτης, αλλά δεδομένου ότι πάνω από το 90% των Εβραίων της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν τον σιωνισμό, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η Χαμάς δεν κάνει καμία τέτοια διάκριση.
Κυκλοφορούν όλων των ειδών οι φήμες σχετικά με τον πραγματικό λόγο για την απόφαση του ANC να συνεχίσει την υπόθεση, η πιο διαδεδομένη από τις οποίες υποδηλώνει ότι το Ιράν βρίσκεται από πίσω και ότι έκανε μια μεγάλη χρηματική συνεισφορά στα ταμεία του κόμματος πέρυσι. Κανείς δεν έχει προσκομίσει πραγματικές αποδείξεις, αλλά τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα του κόμματος εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ANC, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων υπουργών, στο Ιράν. Αν και οι περισσότεροι Εβραίοι έχουν κάθε πρόθεση να παραμείνουν στη Νότια Αφρική, υπάρχουν πολλοί άλλοι που εξετάζουν σοβαρά τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους σε μια χώρα που φαίνεται να έχει στραφεί εναντίον τους.
Πηγή : The Times