Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

«The Washington Post» | ΗΠΑ: Κανείς από τους υποψηφίους δεν παραδέχεται ότι μπορεί να μην κατέβει στις εκλογές του 2024

ΗΠΑ: Κανείς από τους υποψηφίους δεν παραδέχεται ότι μπορεί να μην κατέβει στις εκλογές του 2024

Απόδοση από άρθρο της Jennifer Rubin για την The Washington Post

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμμένει στο να λέει πως θα κατέβει στις εκλογές του 2024. Ο -ατιμασμένος- πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να κάνει γνωστό σε όλους πως μάλλον θα είναι υποψήφιος.

«Σίγουρα το σκέφτομαι και θα δούμε πως θα πάει», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του. «Πιστεύω πως, πραγματικά, η απόφαση θα χαροποιούσε αρκετούς και πιθανότατα να το ανακοινώσω τους επόμενους μήνες».

Ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο Τραμπ θα έλεγαν κάτι διαφορετικό, αλλά άτομα που ανήκουν στα κόμματά τους αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αυτό θα συμβεί στην πραγματικότητα.

Ο Μπάιντεν, με το που ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος θα χαρακτηριστεί ως αποτυχημένος και υποψήφια -αλλά και στόχος των πιθανών αντιπάλων- το 2024 θα είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Ντέιβι Χάρις. Η άσβεστη δίψα του Τραμπ για προσοχή τον κάνει να θέλει να είναι μπροστά στον εκλογικό αγώνα του 2024. Επιπλέον, αν θεωρείται υποψήφιος θα μπορέσει να αποφύγει νομικές διαδικασίες εναντίον του. Πιθανότατα λοιπόν να συνεχίσει να δηλώνει ότι θα κατέβει στις εκλογές μέχρι να μην θέλει πια αναμετράται με αντιπάλους και να απαντά σε ερωτήσεις για την ήττα του το 2020.

Η δισταγμοί των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα Μπάιντεν απορρέουν από δύο αιτίες. Το γεγονός ότι η καμπάνια για τις εκλογές του 2024 θα είναι πιο απαιτητικές από αυτές του 2020 και η ηλικία του κάνουν το κοινό να σκέφτεται πως ίσως δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Επίσης, οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως τα ήδη χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα θα κάνουν δύσκολη τη διαδικασία. Και, με κάθε ειλικρίνεια, πιστεύουν πως οποιαδήποτε υπόσχεση κάνει τώρα ο Μπάιντεν θα έχει αδύναμα σημεία. Αν η υγεία του ή οι πολιτικές του θέσεις είναι αδύναμες το 2024, ίσως ο ίδιος αλλάξει γνώμη.

Η πιθανότητα της υποψηφιότητας Μπάιντεν το 2024 παγώνει τους Δημοκρατικούς. Η Χάρις σίγουρα θα σταθεί δίπλα στο αφεντικό της. Ελάχιστοι, αν όχι κανένας, δεν θέλουν να ξυπνήσουν οι μνήμες του 1980, όταν ο Τεντ Κένεντι ήταν αντίπαλος του Τζίμι Κάρτερ, διχάζοντας το κόμμα και αποδυναμώνοντας μια ήδη καταρρέουσα προεδρία.

Από τη μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι -όταν είναι νηφάλιοι- αναγνωρίζουν πως ο Τραμπ θα μπορούσε να καταστρέψει κάθε πιθανότητα νίκης το 2024 και ίσως και ολόκληρο το κόμμα. Ο Τραμπ είναι ο μόνος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που θα μπορούσε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την ηλικία του Μπάιντεν, με τις ιστορίες να συνεχίζουν να διαρρέουν μετά την ήττα του και να δείχνουν πόσο παράλογος, οξύθυμος και νοητικά ακατάλληλος είναι. Μέλη των Ρεπουμπλικάνων, χορηγοί και οι περισσότεροι εκλεγμένοι ηγέτες ξέρουν πως η νοητική και σωματική κατάσταση του Τραμπ θα αποτελέσει ένα συνεχόμενο πρόβλημα. Το χειρότερο είναι πως ξέρουν πολύ καλά πως δεν θα σταματήσει να αναφέρει την ήττα του 2020 και δεν θα καταδικάσει την επίθεση στο Καπιτώλιο. Μια εκλογική διαμάχη με επίκεντρο έναν πικραμένο από την ήττα που υποστηρίζει βίαιες κινήσεις θα είναι ένας εφιάλτης για τους Ρεπουμπλικάνους.

Όμως, η πιθανότητα της υποψηφιότητας του Τραμπ, όσο προβληματική κι αν είναι, απομακρύνει άλλη μέλη της MAGA (Make America Great Again) -όπως ο Τεντ Κρουζ και ο Τομ Κότον- από το να θέσουν οι ίδιοι υποψηφιότητα. Αυτοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που θα πρέπει να είναι οι διάδοχοι και όχι αντίπαλοι του φανατικού ηγέτη της MAGA, Τραμπ, ώστε να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Το τελευταίο που χρειάζονται είναι μια ολέθρια επίθεση από τον Τραμπ που θα γκρέμιζε τις μελλοντικές τους υποψηφιότητες. Πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου των ΗΠΑ όπως ο Μάικ Πομπέο και η Νίκι Χάλεϊ είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση με τον πρώην αφεντικό τους.

Ακόμα και αν ο Τραμπ είναι έτοιμος να κατέβει, άλλοι υποψήφιοι εκτός της MAGA μάλλον θα προετοιμάζονται. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται επικριτές, από τον πρώην κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι (ο οποίος δεν αποκαλύπτει αν θα υποστηρίξει τον Τραμπ σε περίπτωση που και ο ίδιος είναι υποψήφιος) μέχρι λυσσαλέους ανταγωνιστές του, όπως ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν και η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι. Κατά ειρωνεία της τύχης, οι διεκδικητές με τις καλύτερες θέσεις ενδέχεται να είναι οι αντίπαλοι του Τραμπ, που δεν περίμεναν για να οργανώσουν τις καμπάνιες τους.

Συνολικά, εκτός και αν η υγεία του Μπάιντεν αποτελέσει σοβαρό ζήτημα, είναι μάλλον απίθανο να μην κατέβει στις εκλογές. Ακόμα και αν τα νούμερα τους στις δημοσκοπήσεις είναι χαμηλά, η πιθανότητα να κατέβει ενάντια στον γεμάτο ελαττώματα Τραμπ θα τον κρατήσει εντός του αγώνα.

Ο Κάρτερ, το 1980, κατέβηκε ενάντια στις προβλέψεις και τα χαμηλά ποσοστά του 1979 (28%) και παρέμεινε κάτω από το 40% μέχρι και την ημέρα των εκλογών.

Αντίθετα, είναι πολλοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν εκτός τον Τραμπ -ένα πρόβλημα με την υγεία του, νομικές κυρώσεις ή ο φόβος μιας ακόμα ήττας.

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο πιθανό να κατέβει στις εκλογές ο Μπάιντεν, από ότι ο Τραμπ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων