Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

«Θεοί, Μύθοι, Ήρωες»: Το Ελληνικό Φως στη νέα τουριστική καμπάνια της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η ιστορία ενός μεσήλικα συγγραφέα που εκστασιάζεται από το «ελληνικό φως» αποτελεί το θέμα της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ. «Όπου και να κοιτάξεις… θεοί, μύθοι, ήρωες. Μια ιστορία για την Ελλάδα.»

Ο συγγραφέας από μια μεγαλούπολη του εξωτερικού, ίσως τη Νέα Υόρκη αποφασίζει να επισκεφθεί τη χώρα των ονείρων του, την Ελλάδα, στην οποία το ταξίδι του αναζητεί όλα τα διαφορετικά πρόσωπα της χώρας, στις διάφορες φάσεις των εποχών όπως αυτά συνδέονται με τους αρχαίους ολύμπιους θεούς και αυτό που καθένας εκπροσωπεί.

Το πρώτο πράγμα που συγκλονίζει τον ταξιδιώτη που στο παρελθόν, «είχε διαβάσει ό,τι μπορούσε για την Ελλάδα» είναι το Ελληνικό Φως. «Αν και πριν την επισκεφθώ διάβασα τα πάντα για τον πολιτισμό της, δεν ήμουν προετοιμασμένος για το φως. Πόσο διαφορετικό και πόσο πιο καθαρό από κάθε άλλη χώρα… Το φως της Ελλάδας μού άνοιξε τα μάτια. Στην Ελλάδα το φως παίρνει άλλη διάσταση» είναι τα λόγια του αφηγητή της ιστορίας, Don Morgan Nielsen.

Μέσα από αυτό το φως απεικονίζονται στο βίντεο τόποι με αρχαία μνημεία, καταγάλανα νερά με τα χαρακτηριστικής λευκότητας κυκλαδίτικα νησιά μας, αλλά και φθινοπωρινά τοπία και χιονισμένα βουνά σε μια καταγραφή της Ελλάδας μέσα από τα πρόσωπα που αλλάζει από το καλοκαίρι στο χειμώνα, το βορρά στο νότο, την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα.

Η ποιότητα της παραγωγής είναι άριστη και αποδίδει την ιδέα με τον καλύτερο τρόπο, πλην όμως η ίδια η ιδέα φαίνεται να μην ξεφεύγει καθόλου από την πλέον τετριμμένη αντίληψη για την Ελλάδα ως εξωτικό μεσογειακό τόπο διακοπών. Η ίδια η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε στην ομιλία της στο World Travel Market «Στην επικοινωνιακή στρατηγική, κρατάμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που μας καθιέρωσαν ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και σήμερα επιλέγουμε να αναδείξουμε πρόσθετα στοιχεία και δυνατότητες που έχει ο τόπος μας». Με το «πρόσθετα» πιθανόν να εννοεί την ορεινή και φθινοπωρινή Ελλάδα, παραμένοντας ωστόσο προσανατολισμένη στον παραδοσιακό τουρισμό που αναζητώντας φθηνότερες τιμές μπορεί να βρει τις μεσογειακές παραλίες και στα τουρκικά παράλια της Μικράς Ασίας. Τύποι τουρισμού που θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ελλάδα τεράστια έσοδα όπως ο θρησκευτικός ή ο αστικός τουρισμός και άλλοι παραγνωρίζονται. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο χριστιανικό πολιτισμό της Ελλάδας στα μόλις τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο. Το υπουργείο τουρισμού στηρίζει το «αναγνωρισμένο brand name» της Ελλάδας, όπως ανέφερε η υπουργός με την γνωστή δοκιμασμένη συνταγή, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παρουσιάσει κάτι τετριμμένο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων