Η πρόσφατη καταστροφή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel που ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην λειτουργία των μικρών οικογενειακών τυροκομείων της περιοχής και κατά συνέπεια στην παραγωγή
φέτας ΠΟΠ, επισημαίνουν οι τυροκόμοι της Θεσσαλίας, ζητώντας από την Πολιτεία την θέσπιση μιας σειράς μέτρων για την στήριξη τόσο των τυροκομικών επιχειρήσεων όσο και των κτηνοτρόφων.
Εκτός των ζημιών σε κτιριακά, υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, τα τυροκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με την μεγάλη καταστροφή της ζώνης γάλακτος, ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την λειτουργία και την επιβίωσή τους.
Το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του πνιγμού μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων μεν σώθηκαν αλλά κινδυνεύουν εξ’ αιτίας του υποσιτισμού, της
έλλειψης νερού, καθώς και διαφόρων ασθενειών και τραυματικού σοκαρίσματος, με επιπτώσεις στην επάρκεια παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.
Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος πυροδοτεί ήδη δυσεπίλυτα και αλυσιδωτά προβλήματα σ’ ενα μεγάλο εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων, από την αγροκτηνοτροφική παραγωγή ως την κατανάλωση και της εξαγωγές, καθώς η
Θεσσαλία παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής σε Φέτα ΠΟΠ.
Η συνδρομή της Ένωσης στους κτηνοτρόφους
Τα τυροκομεία μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τυροκομείων της Θεσσαλίας συνδράμουν με κάθε δυνατό τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους πληγέντες από την θεομηνία, με άμεσες οικονομικές παροχές ανεξάρτητα από την κρατική αρωγή, τόσο για το αιγοπρόβειο γάλα που παρέδωσαν εως τώρα καθώς και προκαταβολές για το γάλα που θα παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Ταυτόχρονα στα πλαίσια της συναδελφικής αλληλεγγύης, τα τυροκομεία της περιοχής συνεργάζονται μεταξύ τους για την συλλογή και εισκόμιση του αιγοπρόβειου γάλακτος από της πλημμυρισμένες περιοχές.
Μεταξύ των διαφόρων ενεργειών αποκατάστασης, ανακούφισης και αποζημίωσης που έχουν προταθεί και αναλαμβάνονται από τις Κρατικές, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, και ζητούν να περιληφθούν και οι ακόλουθες μέριμνες:
Η απαλλαγή από το τέλος εισφοράς υπέρ ΕΛΓΟ όλων των κτηνοτροφικών και τυροκομικών – γαλακτοκομιών μεταποιητικών μονάδων της Θεσσαλίας για περίοδο τουλάχιστον 3 ετών.
Η συντονισμένη κρατική αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων της Θεσσαλίας, με την αποφυγή εισαγωγών ζώων από το εξωτερικό καθώς μια τέτοια κίνηση, ακόμα και σε ιδιωτικό εμπορικό επίπεδο, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευση για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ.
Η συντονισμένη από το κράτος χωροθέτηση, αδειοδότηση και επιχορήγησης για την ανέγερση των σταβλικών εγκαταστάσεων ώστε σε μια περίοδο 3 ετών να αποκατασταθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος στη Θεσσαλία.
Η επιχορήγηση της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και γάλακτος, καθώς οι μικρές τυροκομικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.
ertnews.gr