Σύμφωνα με τη ΓΑΙΟΣΕ, η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, δηλαδή των «γεωτεχνικών μελετών και των εκσκαφών για τις θεμελιώσεις», θα σημαίνει και μια μεταμόρφωση της δυτικής εισόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης
Μέσα στον Νοέμβριο του 2017, με ορίζοντα αποπεράτωσης «το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2019», αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως ανέφερε ο κ. Σχίζας, το επόμενο στάδιο -όπως αυτό προβλέπεται από τον σχετικό νόμο (σ.σ. Ν.3891)- «είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα αναφέρει τους πολεοδομικούς όρους, καθώς και τους όρους δόμησης», κάτι που εκτιμάται ότι «θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους».
Σύμφωνα με τη ΓΑΙΟΣΕ, η έναρξη των συγκεκριμένων πρόδρομων εργασιών, δηλαδή των «γεωτεχνικών μελετών και των εκσκαφών για τις θεμελιώσεις», θα σημαίνει και μια μεταμόρφωση του εκεί ευρισκόμενου εμπορικού σταθμού, αλλά και της δυτικής εισόδου της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει ο κ. Σχίζας, ενώ ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου «τόσο σε επίπεδο εργασιών όσο και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του Μουσείου» το αργότερο στις αρχές του 2019, «όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στη γερμανική Βουλή».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΟΣΕ τόνισε πως στην ταχεία διεκπεραίωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την εξέλιξη ενός έργου αυτού του μεγέθους συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό και η συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην οποία συζητήθηκε και η πορεία του σχετικού σχεδιασμού.