Η πλήρης αποκλιμάκωση των έως πρότινος εξαιρετικά τεταμένων σχέσεων Αθήνας- Άγκυρας αποτυπώθηκε στη συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι Ελλάδα και Τουρκία θα αλληλοϋποστηριχθούν στις διεθνείς υποψηφιότητές τους στα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Tο τρίτο ευχαριστώ που θέλω να προσφέρω στον Μεβλούτ έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του, ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία της για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσεπολύ χαρούμενος για την καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο χωρών που αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία στις διεθνείς πλατφόρμες . «Ελπίζω ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε.
Καταλύτης των εξελίξεων στα ελληνο-τουρκικά στάθηκαν οι τραγωδίες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου ,ε το Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συμφωνούν ότι θα συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον. Προσερχόμενος στην έκθεση ζωγραφικής του Έντι Ράμα στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.
Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως, όπως και να το δει κανείς είναι μια πολύ σημαντική μέρα και για να το κατανοησει κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί που βρισκόμασταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες., δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία Αθήνας- Άγκυρας εξασφαλίζεται η υπερψήφιση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Tι σημαίνει η «στροφή» της Τουρκίας και πόσο εκτιμάται ότι θα κρατήσει
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας έχει αλλάξει, με τη στροφή να πραγματοποιείται εν πολλοίς αναγκαστικά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Πρώτον η Τουρκία χρειάζεται και θα συνεχίσει να χρειάζεται τη δυτική στήριξη για την ανασυγκρότησή της. Οικονομική και όχι μόνο. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν συνέχιζε να τηρεί αυτό το προφίλ του κράτους- ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλωστε και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο.
Δεύτερον, αυτή τη στιγμή όλοι οι πόροι στην Τουρκία, οικονομικοί, ανθρώπινοι κλπ είναι στραμμένοι στο εσωτερικό και την ανοικοδόμηση.
Τρίτον, δεν υπάρχει ακροατήριο για εθνικιστικές κορώνες, ακόμα κι αν βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Στην Αθήνα πάντως βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί αυτό το καλό κλίμα και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.
Σίγουρα η νέα πραγματικότητα θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές. Από εκεί και πέρα είναι πολλές οι μεταβλητές και καλό είναι να μην μπούμε σε μια συζήτηση πιθανοτήτων.
Παρά το καλό κλίμα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιλογές της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι στρατηγικές. Θα σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία του Αιγαίου; Θα αποσύρει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο; Τι θα γίνει στο Κυπριακό, το οποίο μπορεί σε λίγες μέρες να είναι και το πρώτο αγκάθι που θα προκύψει;
Πολύ θετικά εξελίσσεται η κατάσταση όσον αφορά την αποκλιμάκωση της έντασης, γενικότερα όμως και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.