Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Think Right: Το εκλιπόν ήθος της πολιτικής

Γράφει ο Γιάννης Χουντής*

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει τις παράλογες δηλώσεις. Έχουμε αναπτύξει την έξι να παραβλέπουμε εξοργιστικές φράσεις και απόψεις με το γνωστό δόγμα του “ωχαδερφισμού”. Κάποια στιγμή τα όρια και τα εσκαμμένα ξεπερνιούνται και κάποιος πρέπει να βάλει έναν ηθικό και αισθητικό φραγμό στις διάφορες ανοησίες, που δύνανται να ξεστομίζουν θεσμικοί παράγοντες του Τόπου.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση, όταν ο υφυπουργός Παιδείας (μα, τι ειρωνεία) αποκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες πολίτες, που θεωρούμε τον Φ.Κάστρο έναν κομμουνιστή δικτάτορα, με την γνωστή νεοελληνική λέξη από Μ. Το δε χειρότερο είναι πως εικοσιτετράωρα μετά την απαράδεκτη δήλωση ο συγκεκριμένος κύριος παραμένει στην θέση του και μπορεί να συνεχίζει να προκαλεί με την λεκτική υπερβολή και παραφροσύνη.

Ουσιαστικά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε στην χειρότερη εκδοχή του το φαινόμενο της πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, ώστε να μπορούν κατωτάτου επιπέδου άνθρωποι να αναδεικνύονται σε θέσεις ευθύνης. Λείπουν οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες του παρελθόντος, που παρά τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους μπορούσαν να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο ήθος στην πολιτική ζωή.

Ο κ.Ζουράρις δεν είναι νέο πολιτικό προϊόν. Είναι παλιό, φθαρμένο και στα όρια της γραφικότητας. Αυτά του τα χαρακτηριστικά κάνουν χειρότερη και πιο αδυσώπητη την πραγματικότητα, που τον έφτασε στον υφυπουργικό θώκο του Υπουργείου της Παιδείας.

Δεν είναι λογικό και δεν είναι παραδεκτό ένας υπουργός της αστικής Ελληνικής Δημοκρατίας να βωμολοχεί δημοσίως με αυτό τον τρόπο. Δεν είναι αισθητικά και ηθικά ορθό. Πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις για τέτοιες παρασπονδίες, ειδικά όταν γίνονται κατ’ εξακολούθηση.

Φυσικά, στις Δημοκρατίες οι πολίτες έχουν ένα βασικό και θεμελιώδη τρόπο απάντησης, τις εκλογές. Εκεί αποδοκιμάζουν και επιδοκιμάζουν σύμφωνα με τα ατομικά τους κριτήρια. Ίσως έρχεται σιγά-σιγά η ώρα που το εκλιπόν πολιτικό ήθος θα αρχίσει να αποβαίνει καθοριστικός παράγοντας “καταδίκης” στην κάλπη. Άρα, θα τα πούμε στις εκλογές, για τον κάθε κ.Ζουράρι, που μαινόμενος εκ της εξουσίας θεωρεί πως μπορεί να φτύνει τους πολίτες καταπρόσωπα.

Γιάννης Χουντής είναι Τελειόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων