Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Τι είναι ο Μηχανισμός Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας

«Με τη δημιουργία και λειτουργία του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας έχουμε πλέον ένα εργαλείο στα χέρια μας, το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της χώρας θα διατίθενται με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο για την υποστήριξη των ανέργων και των πολιτικών απασχόλησης», επεσήμανε στην εισαγωγική ομιλία της η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με αφορμή την ολοκλήρωση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο η Ελλάδα είχε υποχρέωση να υλοποιήσει ήδη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013», ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου και συνέχισε:   «Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή  αιρεσιμότητας μέχρι να ολοκληρωθεί ο Μηχανισμός Διάγνωσης. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι η χώρα μας δε μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθησης 2014-20120 που αφορούν την απασχόληση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Τα εν λόγω κονδύλια  είχαν «παγώσει» εξαιτίας της μη τήρησης της υποχρέωσης της χώρας για τη δημιουργία και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός  τόνισε επίσης ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου προετοίμαζε το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας μέσω αναθέσεων έργου σε ιδιωτικές εταιρίες, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως είπε,  «Για εμάς το ζητούμενο είναι η χώρα να διαθέτει ένα μόνιμο, λειτουργικό και αξιόπιστο σύστημα διάγνωσης αναγκών. Για αυτόν το λόγο καταργήσαμε τις εξωτερικές αναθέσεις, περιορίσαμε τη δαπάνη  και αναθέσαμε στη Διεύθυνση Απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας το συντονισμό αυτής της προσπάθειας και εμπιστευθήκαμε αυτό το επιστημονικό έργο στο  Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Μέσα σε λίγους μήνες αναθεωρήσαμε το σχέδιο δράσης και   προχωρήσαμε στη σύσταση ενός θεσμοθετημένου και φερέγγυου συστήματος διάγνωσης αναγκών, το οποίο, αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία, θα παράγει έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα για την αγορά εργασίας.»

HTML tutorial

«Τα εύσημα ανήκουν λοιπόν σε όλους εκείνους που απέδειξαν εμπράκτως ότι το Δημόσιο και θέλει και μπορεί», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου.

Τα συγχαρητήρια και την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του  Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης και κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χριστίνα Καραϊτίδη.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε  ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ΓΓ του Υπ. Παιδείας κ. Παπαγεωργίου και ο ΕΓ του Υπ. Οικονομίας κ. Ιωαννίδης, καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ παρευρέθησαν η  Αν. Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, και εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ και των Κοινωνικών Εταίρων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων