Όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, θεσμικά και μη, στάθηκαν στο τι συνέβη εντός της αιθούσης όπου έγινε πρόσφατα η παρουσίαση του βιβλίου για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη, στον “Ελληνικό Κόσμο”. To rizopoulospost παρουσιάζει και την άλλη εικόνα, την εκτός πλαισίου, την κατά τα λοιπά αναμενόμενη στην Ελλάδα της κρίσης.
Έναντι της εισόδου του κτιρίου που φιλοξένησε επίσημους και μη χειροκροτητές, στην Πειραιώς, και αντιμέτωποι με μια διμοιρία αστυνομικών που φρουρούσαν τα κεκτημένα του πολιτισμένου κόσμου, στέκονταν διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά οι εργαζόμενοι του βιβλιοπωλείου της Εστίας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Ακολουθεί η επιστολή που έχουν εδώ και καιρό διανείμει στα μέσα, αλλά ελάχιστα την προέβαλαν.
Αγαπητοί πελάτες του Βιβλιοπωλείου της Εστίας,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δεινή θέση που έχουμε περιέλθει οι εργαζόμενοί του, χωρίς δική μας υπαιτιότητα. Το Βιβλιοπωλείο κλείνει ή το κλείνουν αυτοί που θέλουν να μας πετάξουν έξω απλήρωτους και χωρίς αποζημίωση. Όμως το πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Δεν οφείλεται μόνο στην κρίση και σίγουρα δεν το προκαλέσαμε εμείς.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’την αρχή.Τα προβλήματα στο βιβλιοπωλείο ξεκίνησαν εδώ και τρία χρόνια. Αρχικά πληρωνόμασταν 50 ή 100 ευρώ την εβδομάδα έναντι, και όχι πάντα. Η δυστοκία των πληρωμών συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2012 όπου συσσωρεύτηκαν τέσσερις απλήρωτοι μισθοί για εμάς τους εργαζόμενους και συν τοις άλλοις μας ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση ότι, «αν δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση το φθινόπωρο μπορεί να κλείσει το βιβλιοπωλείο».
Στις αρχές φθινοπώρου και ενώ οι εργαζόμενοι μετρούσαμε έξι μήνες απλήρωτοι, νέα ειδοποίηση από τη διεύθυνση του βιβλιοπωλείου μας πληροφόρησε ότι, «το βιβλιοπωλείο οδεύει προς κλείσιμο και από 1ης Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται σε τετράωρη βάση, ενώ όποιος ήθελε μπορούσε να αποχωρήσει». Ωστόσο έσπευσαν να μας διευκρινίσουν, ότι δεν υπήρχε καμιά εγγύηση αν θα παίρναμε τα δεδουλευμένα μας είτε φεύγαμε είτε μέναμε. Ήταν μονόδρομος για μας να αρνηθούμε το τετράωρο κι οποιαδήποτε αλλαγή στη σύμβασή μας ύστερα από τόσα χρόνια εργασίας και θυσιών σ’ αυτό το βιβλιοπωλείο. Το οποίο όχι μόνο στηρίξαμε με την ανοχή και την υπομονή μας τόσα χρόνια αλλά βοηθήσαμε και συνδράμαμε με ατελείωτες επίπονες ώρες εργασίας προκειμένου να το δούμε ν’ αναπτύσσεται. Χωρίς βεβαίως κανένα αντάλλαγμα πέραν του μισθού μας που δεν καταβαλλόταν και χωρίς ποτέ να το δούμε να πηγαίνει καλύτερα. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησαν τον κόπο και τον μόχθο μας για να υλοποιήσουν τα αδιαφανή σχέδιά τους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου με αποκορύφωμα να μας έχουν απλήρωτους για 8 και πλέον μήνες με αποτέλεσμα να πρέπει να κινηθούμε νομικά για να εξασφαλίσουμε αυτά που μας χρωστάνε.
Έτσι έξι πωλητές και ταμίες, προχώρησαμε σε επίσχεση εργασίας από τις 19 Σεπτεμβρίου διεκδικώντας τους απλήρωτους μισθούς 8 και πλέον μηνών. Σε οποιαδήποτε πρόσκλησή μας για εύρεση συμβιβαστικής λύσης ουδέποτε προσήλθαν να συζητήσουν, αλλά και μας αγνοούσαν επιδεικτικά. Άλλωστε προκλητικά αγνόησαν και την έως τώρα κλήτευσή τους στα θεσμικά όργανα (την Επιθεώρηση Εργασίας στις 25 Οκτωβρίου 2012 και το Υπουργείο Εργασίας στις 2 Νοεμβρίου 2012), ούτε βεβαίως κατέθεσαν κάποιο σχέδιο πληρωμής ή εγγύηση για τα οφειλόμενά μας, παρά μόνο δήλωσαν μέσω της διεύθυνσης ότι, «Το Βιβλιοπωλείο δεν έχει φράγκο».
Με προσωρινή διαταγή το δικαστήριο στις 2 Οκτωβρίου 2012 δεσμεύει την ακίνητη περιουσία του Βιβλιοπωλείου. Όμως αυτό ήταν άτοπο γιατί στις 13 Νοεμβρίου 2012 ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μετρων παραδέχονται ότι, το Βιβλιοπωλείο δεν διαθέτει κινητή ή/ και ακίνητη περιουσία. Παρόλο που το δικαστήριο αναβάλει για τις 13 Μαρτίου 2013 τη συζήτηση, λόγω της αποχής των δικηγόρων, εμείς ζητήσαμε να εξετάστει αυτή η προβληματική θέση στην οποία έχουμε περιέλθει, συνεπεία των εργοδοτών μας και να μην μας αφήσει θεσμικά και ουσιαστικά εκτεθειμένους έναντι αυτής της ασυδοσίας. Αυτός ακριβώς ήταν κι ο λόγος που το δικαστήριο έκρινε με προσωρινή διαταγή, μέχρις ότου εκδικασθεί η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε πραγματική ή νομική μεταβολή της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο εκδοτικός οίκος του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας» (μιας και αυτού το όνομα και το εμπορικό σήμα εκμεταλλευόταν τόσον καιρό η ανώνυμη εταιρεία του βιβλιοπωλείου, χωρίς να διαθέτει η ίδια κεφάλαια ή ακίνητη περιουσία), αλλά και της προσωπικής ακίνητης περιουσίας του Ιωάννη –Κωνσταντίνου Καραϊτίδη φερόμενου ως νόμιμου εκπροσώπου του βιβλιοπωλείου.
Κατόπιν τούτου οι έξι (6) εργαζόμενοι προχωρήσαμε στη δέσμευση των ακινήτων που διαθέτει η οικογένεια Καραϊτίδη στο Παλαιό Ψυχικό και στην Αθήνα στην οδό Σίνα και στην οδό Ευριπίδου. Είναι η πρώτη μας νίκη και γι’ αυτό δυναμώνουμε τη θέλησή μας για την τελική μας δικαίωση με την έμπρακτη συμπαράσταση του σωματείου μας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής και του κόσμου.
Συνεχίζουμε δυναμικά.
Επίσης ας γνωρίζουν ότι δεν μας φοβίζουν με την απαξίωσή τους, γιατί εμείς δεν θα επιτρέψουμε κανέναν ν’ ακυρώσει τη βαθιά μας αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το βιβλίο, που τόσα χρόνια υπηρετούμε. Υπήρξαμε εργάτες του βιβλίου και όχι συνεργάτες στα κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια γι΄ αυτό και δεν θα τους χαρίσουμε ούτε ένα ευρώ από τον ιδρώτα μας!
Οι εργαζόμενοι του βιβλιοπωλείου της Εστίας που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.