Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Τι κάνουν οι Καταλανοί για να σώσουν τα βιβλιοπωλεία

Αντιμέτωποι με την πτώση των πωλήσεων και την αύξηση των e-books, τα βιβλιοπωλεία στη Βαρκελώνη, η οποία είναι η εκδοτική πρωτεύουσα του κόσμου στην ισπανική γλώσσα, επαναδημιουργούν τα βιβλιοπωλεία τους ως πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σε αυτά οργανώνουν συναυλίες, εκδηλώσεις, ακόμα και μαθήματα μαγειρικής και τεχνών προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες.

«Έπρεπε να αλλάξουμε. Αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, είναι αδύνατον να μείνουμε ανοιχτά» δήλωσε ο Montserrat Serrano, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου + Bernat που βρίσκεται ακριβώς έξω από τη Diagonal, μία από τις κύριες λεωφόρους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.

Το βιβλιοπωλείο του άνοιξε το 1978 και μετακόμισε σε αυτή την στρατηγική θέση πριν από 6 χρόνια, όταν συνέλαβε την ιδέα να περιλάβει στο κατάστημά του μια καφετέρια και να προσφέρονται καθημερινά στην πελατεία του και μαθήματα μαγειρικής, ακόμα και ευφάνταστα πρωινά από γνωστούς σεφ.

Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης για την οργάνωση συνεδρίων, συζητήσεων για τον κινηματογράφο, μαθημάτων γλωσσών, συναυλιών και τουρνουά παιχνιδιών.

HTML tutorial

«Αποφάσισα την επέκταση χρήσης του βιβλιοπωλείου προκειμένου να επιβιώσει, μοιάζει με τρέλα αλλά δεν πρόκειται να σταματήσω», είπε ο Σεράνο.

«Έχω μετατρέψει το βιβλιοπωλείο σε χώρο συνάντησης προκειμένου να αυξηθεί η κίνηση αλλά και για να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πελατών. Μόνο έτσι θα αυξήσουμε και τις πωλήσεις των βιβλίων».

Ο τομέας των εκδόσεων σημείωσε στην Ισπανία πωλήσεις 2.190 εκατομμυρίων ευρώ και είναι κάτω από το 30% από αυτά που πουλήθηκαν το 2008 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Εκδοτών.

Ο αριθμός των βιβλιοπωλείων στην Ισπανία μειώθηκε από 7.074 το 2008 σε 5.864 το 2013, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής ΙΝΕ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων