Σε 84 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων μόνο των Αμερικανών baby boomers (ανθρώπων ηλικίας 60-80 ετών). Όλοι αυτοί έχουν τον πλούτο τους σε παραδοσιακού τύπου τοποθετήσεις. Ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, ETFs (εξελιγμένου τύπου αμοιβαία κεφάλαια).
Εδώ έχουμε δύο ζητήματα. Το ένα είναι πως νομοτελειακά θα τα κληρονομήσουν οι νεότερες γενιές, που είναι περισσότερο εξοικειωμένες με τις άυλες ψηφιακές αξίες και συμπαθούν τα crypto. Δύσκολα θα επενδύσουν σε κάτι που επένδυε ο παππούς τους, όπως ο χρυσός.
Το δεύτερο είναι πως οι πιο ηλικιωμένοι είναι εξοικειωμένοι με τα ETFs και τα αμοιβαία κεφάλαια. Για αυτό πολλοί υποστηρίζουν πως νέα ETFs του Bitcoin αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακoύ χρηματοπιστωτικού συστήματος και του «εξωτικού» χώρου των crypto με τον ίδιο τρόπο που συνδέει τις επιχειρήσεις με τις μετοχές.
Γεγονός είναι πάντως πως η μεταφορά κεφαλαίων μόλις ξεκίνησε. Πώς το γνωρίζουμε; Δεν έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι να προτείνουν Bitcoin. Ακόμα εκπαιδεύονται. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με την καλύτερη απόδοση στα 11 από τα τελευταία 14 χρόνια. Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν.
Η αξία της ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού
Τα ETFs λειτουργούν επίσης και σαν ένα κέντρο πληροφοριών. Από εκεί μπορούν να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι για το Bitcoin. Βλέπετε, το Bitcoin δεν έχει κάποια εταιρεία από πίσω. Ό,τι έχει καταφέρει, το έχει επιτύχει χωρίς να υπάρχουν στελέχη για marketing ή αντίστοιχα, κάποιος προϋπολογισμός για διαφήμιση. Δεν υπάρχει διευθύνων σύμβουλος να του επιβάλλουν ή να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να επιβάλλει απαγορεύσεις, περιορισμούς, κατευθύνσεις.
Κι όμως, έχει καταφέρει να προβληθεί περισσότερο από άλλες εταιρείες ή προϊόντα με διαφημιστικά κονδύλια δισεκατομμυρίων. Πώς; Είτε από αγνή ανιδιοτέλεια μελών της κοινότητας των crypto, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είτε επειδή κάποιοι προσδοκούν οφέλη, αν συνδέσουν την παρουσία του με την επαγγελματική δραστηριότητά τους.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον χρυσό. Δεν υπάρχει κανείς πίσω του που να τον διακινεί παγκοσμίως. Όμως, ο κοσμηματοπώλης τον προωθεί, τον εξελίσσει, τον κάνει όμορφο, ελπίζοντας και ο ίδιος να κερδίσει από αυτό. Όχι επειδή τον κατευθύνει κάποιος. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν οι εταιρείες που εκδίδουν τα ETFs ή στήνουν τα ειδικά ATM για Bitcoin.
Κανείς δεν αγοράζει Bitcoin και το κρατάει για χρόνια, αν δεν το καταλάβει. Αν δεν μάθει σε βάθος για αυτό. Κανείς. Αν υποχωρήσει η τιμή του, πανικοβάλλονται και ρευστοποιούν εσπευσμένα. Αν ανέβει, επειδή δεν γνωρίζουν την πραγματική αξία του, πουλάνε για να κλειδώσουν τα κέρδη τους. Τα οποία αποδεικνύονται πραγματικά λίγα, σε σχέση με τις αποδόσεις που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει το Bitcoin σε βάθος χρόνου.
Οι παραδοσιακοί επενδυτές που κρατούν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε Bitcoin, το θεωρούν το περιουσιακό στοιχείο με το μεγαλύτερο ρίσκο. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων, θεωρούν το Bitcoin ως την πιο συντηρητική επιλογή τους.
Είναι σαν να αγοράζουν όσοι γνωρίζουν από Bitcoin κάποιο meme coin. Δεν ξέρουν πώς να υπολογίσουν την αξία του. Οπότε τι κάνουν; Πουλάνε και αγοράζουν στη λάθος στιγμή. Μόνο κατά τύχη βρίσκονται κερδισμένοι.
euro2day