Γράφει ο Σπύρος Μπόικος,
Η χτεσινή ανακοίνωση του Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με την αλλαγή των σχέσεων της χώρας του με την Κούβα αποτελεί σίγουρα μια ιστορική στιγμή, καθώς φαίνεται να αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την επίλυση ενός από τα διάσημα διεθνή προβλήματα, οι απαρχές του οποίου βρίσκονται στην κρίση του Κόλπου των Χοίρων, στο μακρινό 1961. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε, δυο χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε το Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία η CIA είχε υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει μια εισβολή στην Κούβα από την παραστρατιωτική ομάδα “Ταξιαρχία 2506”. Στη συνέχεια η απόφαση της κουβανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην ΕΣΣΔ να εγκαταστήσει πυραύλους στο έδαφος της νησιωτικής χώρας παραλίγο να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο τον επόμενο χρόνο, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως “η κρίση των πυραύλων”.
Όμως τί ήταν αυτό που οδήγησε τις ΗΠΑ στη χτεσινή κίνηση, η οποία μάλιστα οδήγησε είτε στην παραίτηση είτε στην καρατόμηση του επικεφαλής της USAID, ενός οργανισμού με αμφιλεγόμενο ρόλο απέναντι στη νησιωτική χώρα;
Η χτεσινή ανακοίνωση του Ομπάμα αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη διπλωματική νίκη του Ραούλ Κάστρο. Η απελευθέρωση του αμερικανού εργολάβου Άλαν Γκρος, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στις κουβανικές φυλακές κατηγορούμενος για κατασκοπία, είναι σίγουρα μια παραχώρηση του Κάστρο έναντι των ΗΠΑ, σίγουρα όμως δεν ήταν το βασικό πρόβλημα στις αμερικανο-κουβανικές σχέσεις ώστε να δικαιολογήση την στροφή της κυβέρνησης Ομπάμα. Ούτε τα διάφορα ανοίγματα που έχει κάνει η Κούβα από την εποχή που ο Ραούλ Κάστρο διαδέχτηκε τον αδερφό του είναι αρκετά.
Ο λόγος που υποχώρησε έναντι της Κούβας ο Ομπάμα είναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το γεγονός ότι έχει ανάγκη την Κούβα. Σε μια εποχή που διεθνώς οι συμμαχίες αλλάζουν και το ενδεχόμενο ενός πολέμου εκεί που κανείς δεν το περίμενε είναι αρκετά πιθανό, ο Ομπάμα έπρεπε να προσεγγίσει την Κούβα προκειμένου να προλάβει το ενδεχόμενο είτε η Ρωσία είτε η Κίνα να δημιουργήσει ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στο υπογάστριο της Αμερικής. Σίγουρα η βράβευση του Φιντέλ Κάστρο από την Κίνα με το βραβείο Κομφούκιου για την Ειρήνη επίσπευσε τις αποφάσεις της αμερικανικής πλευράς.
Δευτερευόντως η κίνηση του Ομπάμα έχει σκοπό να του δώσει πρόσβαση στις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ σε μια σειρά χώρες που φαίνονται ότι έχουν ξεκόψει από το βορειοαμερικάνικο “αφεντικό”, όπως τη Βενεζουέλα. Μια σειρά χώρες στην προσέγγιση με τις οποίες η Ρωσία αποδεικνύεται τελευταία πολύ δραστήρια, όπως φάνηκε και από τη ρωσική αποστολή που έλαβε μέρος στη σύνοδο της Λατινοαμερικανικής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής θα βοηθήσει την κουβανική κοινωνία να επιλύσει μια σειρά προβλήματα που την ταλανίζουν χρόνια εξαιτίας του εμπάργκο, όπως τις ελλείψεις της σε φάρμακα, εργαλεία, πρώτες ύλες κ.α. Από την άλλη ο Ραούλ Κάστρο θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Οι καινούριοι του φίλοι δεν φημίζονται για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους φίλους τους, παλιούς και νέους.