Ταπεινωμένος εξήλθε ο Βρετανός πρωθυπουργός από τις ψηφοφορίες τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας του Κοινοβουλίου μετά τις διακοπές. Η αντιπολίτευση είπε όχι σε οποιαδήποτε απόπειρα αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Με πλειοψηφία 28 ψήφων, 327 έναντι 299, το Βρετανικό Κοινοβούλιο, απεφάνθη: Όχι σε οποιαδήποτε απόπειρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ήταν η τρίτη ήττα του Μπόρις Τζόνσον, στις δύο πρώτες ημέρες της εμφάνισής του στη Βουλή με το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Ο πολλαπλά ταπεινωμένος πρωθυπουργός έλαβε τα επίχειρα της κυνικής στάσης του και των συνεχών απειλών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Το επιτελείο του, υπό τον λαϊκιστή σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς που δεν είναι καν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, υιοθέτησε από την αρχή συμπεριφορά bulling, ενισχύοντας τα αντικοινοβουλευτικά ένστικτα του Μπόρις Τζόνσον. Μάλλον θεώρησαν την Βουλή ως παιδική χαρά για ενηλίκους, ανάλογες με το ιδιωτικό σχολείο Ήτον ή φοιτητικό όμιλο της Οξφόρδης, στα οποία ανετράφη ο πρωθυπουργός, όταν από παιδί αντιλαμβάνονταν την πρωθυπουργία ως ιερή αποστολή του.
Στην αντεπίθεση, μετά τις δύο συνεχείς ήττες του, ο κ. Τζόνσον προκάλεσε την αντιπολίτευση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κατέθεσε, μάλιστα, και σχετική τροπολογία. Δυστυχώς για αυτόν η πλειοψηφία απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο. Ήταν η τρίτη κατά σειράν ήττα της κυβέρνησης.
Κόμμα Brexit το Συντηρητικό κόμμα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το είπαν επανειλημμένα οι βουλευτές της, δεν εμπιστεύονται έναν πρωθυπουργό που ψεύδεται συστηματικά, που με κυνισμό αναιρεί προηγούμενες αποφάσεις του και που πάτησε επί πτωμάτων, προκειμένου να πάρει την πρωθυπουργία, με τις ψήφους 90.000 φανατικών μελών του κόμματός του. Με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή μεταφραζόμενη σε 427 ψήφους. ΄Ομως η τροπολογία του Μπόρις Τζόνσον ψηφίστηκε μόνο από 298 συντηρητικούς βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα απείχε.
Ο αριθμός είναι πολύ μακριά από τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3. Άλλο ένα χαστούκι της Βουλής στον πρωθυπουργό. Τρείς ήττες σε δύο ημέρες δεν έχει ξανασυμβεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία των εκλογών όχι από φόβο αλλά από πατριωτικό καθήκον για να αποκλειστεί οποιαδήποτε αντισυνταγματική απόπειρα των φανατικών brexiters που έχουν καταλάβει την Ντάουνινγκ Στριτ. Όπως πολύ σωστά το θέτουν οι αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατέληξε να είναι κόμμα Brexit.
Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά υπό το παρόν καθεστώς. Οι εκλογές είναι μονόδρομος και όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο.
Δεν εγγυώνται όμως ότι θα λύσουν το πρόβλημα καθώς η Μεγάλη Βρετανία είναι πλέον μια χώρα βαθύτατα διχασμένη καθώς τώρα αναδεικνύονται όλα εκείνα τα προβλήματα που επί χρόνια κρύβονταν κάτω από το χαλί.
Είναι μια χώρα με πολίτες δύο οικονομικών ταχυτήτων που έχουν πλέον αντικρουόμενα συμφέροντα. Και η λαϊκιστική ρητορική των Φάρατζ και Τζόνσον βρήκε εύφορο έδαφος για να… καρπίσει.
Τώρα σε ότι αφορά στην Ευρώπη, γνωρίζει ότι με το brexit έτσι κι αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει ένα μέρος του κόστους. Όμως, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη πως αν διευκολύνουν και άλλο την έξοδο, τότε πιθανότατα αυτό θα πληρωθεί πολύ ακριβότερα στο μέλλον.
Με πληροφορίες από DW