Σε όλες τις διακρατικές σχέσεις, φτάνει μία σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι… Έτσι και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία έφτανε η κατάρριψη ενός αεροσκάφους στην Συρία για να ξεκινήσει να κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ των δύο χωρών μέχρι και το σημείο της επιβολής κυρώσεων που επηρέασαν άμεσα και τις χώρες της Ευρώπης με πρωταγωνίστρια την Γερμανία.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της επικίνδυνης όξυνσης της κόντρας ΗΠΑ και Ρωσίας έκαναν οι ΗΠΑ καταρρίπτοντας ιρανικό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, τύπου «Shaheed 129 UAV», στη μεθόριο της νότιας Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, βορειοδυτικά της περιοχής Αλ Τανφ.
Κοντά, δηλαδή, στην περιοχή όπου οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ένα επανδρωμένο συριακό αεροσκάφος, τύπου «Su-22», κοντά σε περιοχή τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που αποφάσισε να κλείσει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αποτροπή «αεροπορικών συμβάντων» στον εναέριο χώρο της Συρίας, προειδοποιώντας ότι θα θεωρεί στόχο οποιοδήποτε αεροσκάφος του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ στη χώρα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες δημιουργούν θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα στην χώρα και επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κυρώσεις αυτές είναι οικονομικού χαρακτήρα και θέτουν σε επικινδυνότητα τις επενδύσεις της Ρωσίας πάνω στο φυσικό αέριο.
Νέες κυρώσεις για την Ρωσία
Μέσα σε αυτές τις μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο, με τον οποίο έγινε μία συζήτηση για την ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Κιέβου και τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.
Στην επιβολή νέων κυρώσεων προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επέβαλε κυρώσεις σε άλλα 38 φυσικά και νομικά πρόσωπα, επικαλούμενη τις ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
Ο νέος γύρος κυρώσεων στοχοθετεί ρώσους και φιλορώσους ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες οι οποίες κατηγορούνται από την Ουάσινγκτον ότι βοηθούν τη Ρωσία να εδραιώσει τον έλεγχό της στη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, κάτι που οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ότι ήταν παράνομο. Οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου η Μόσχα αποσυρθεί από την ανατολική Ουκρανία.
Το Κογκρέσο «δένει» τα χέρια του Τραμπ
Παράλληλα με την επιβολή των κυρώσεων το Κογκρέσο αποφάσισε να περάσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο πέρα από τις κυρώσεις περιλαμβάνει μια διάταξη που εμποδίζει την όποια παρέμβαση του Λευκού Οίκου για χαλάρωση, αναστολή ή τερματισμό επιβολής των κυρώσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση από το Κογκρέσο.
Αυτή την εβδομάδα, η Γερουσία προσέθεσε νέες κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία για την ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, την προσάρτηση της Κριμαίας και την στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση της Συρίας στον πόλεμο που μαίνεται στην χώρα.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει μια διαδικασία που να επιτρέπει στο Κογκρέσο να εμποδίζει, για μια περίοδο 30 ημερών, την αναστολή ή ακύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο οποιονδήποτε κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία.
Ρήξη ΗΠΑ και με την Ευρώπη
Με τις κυρώσεις που επεβλήθησαν με την απόφαση του Κογκρέσο στην Ρωσία δημιουργείται θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη. Δηλαδή οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία στρέφονται, μεταξύ άλλων, εναντίον του αγωγού Nord Stream 2, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Έτσι βλάπτοντας στην ουσία την Ευρώπη υπάρχει η περίπτωση να ωφεληθούν έμμεσα τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας. Πρόκειται για μονομερή κίνηση των ΗΠΑ, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι θεωρητικά αποτελεί αντίδραση στην παρασκηνιακή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι πέρα από τα συμφέροντα της Ευρώπης θίγονται περισσότερο τα συμφέροντα της Γερμανίας, καθώς μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 είναι θυγατρικές της γερμανικής βιομηχανίας χημικών BASF και της εταιρείας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Ε.ΟΝ.
Εφόσον η Γερμανία είναι από τις κύριες χώρες που θίγονται από αυτές τις κυρώσεις και η Μέρκελ ήδη βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έχει ξεκινήσει έναν «πόλεμο» ανακοινώσεων με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.
Η Γερουσία θέλει επέμβαση στην Συρία
Πέρα από τις κυρώσεις και την διάταξη που «δένει» τα χέρια του Τραμπ ως προς την άρση ή τροποποίηση τους οι Γερουσιαστές ζητούν την άμεση έναρξη πολέμου έναντι στην Συρία, καθώς οι επιδρομές που έγιναν μέσω αέρος δεν καλύπτονται από την νομοθεσία ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ξεκίνησε να εξετάζει μια νομοθεσία που θα μπορεί να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Σομαλία, την Λιβύη και την Υεμένη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, την αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει διατάξει την ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης στην Συρία, το Αφγανιστάν και αλλού, τα μέλη του Κογκρέσου επιθυμούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρουσιάσει μια στρατηγική για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και άλλων μαχητικών οργανώσεων.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποιεί ως νομική βάση για μια ευρείας κλίμακα στρατιωτική δράση την Έγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF), που είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.
Ρώσους χάκερ «βλέπουν» και για το Κατάρ
Μέσα στον κυκλώνα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων οι Αμερικανοί βλέπουν κυβερνοεπίθεση στην περίπτωση του Κατάρ, ενώ ρίχνουν το μπαλάκι στην Ρωσία, καθώς θεωρούν πως υπαίτιοι για την επίθεση είναι Ρώσοι χάκερς. Ενώ θεωρούν πως ο στρατηγικός στόχος είναι να προκαλέσουν ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Πιο αναλυτικά, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η σπίθα που …άναψε φωτιές στον Περσικό Κόλπο προήλθε από μια ψευδή είδηση, την οποία διέδωσαν Ρώσοι χάκερς μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του Κατάρ, στο οποίο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση.
Την κατηγορία περί κυβερνοεπίθεσης υποστηρίζει και η κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία θεωρεί πως μια είδηση που μεταδόθηκε στις 23 Μαΐου από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οδήγησε στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων περί φιλικής διάθεσης των κυβερνώντων προς το Ιράν και το Ισραήλ, αλλά και περί αμφιβολιών για το κατά πόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Πολλά μέλη του Κογκρέσου δεν επιθυμούν να ψηφίσουν οποιοδήποτε μέτρο που ενδεχομένως να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ένα στρατιωτικό αδιέξοδο, όπου θα δαπανώνται χρήματα φορολογουμένων ή θα έχει αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών θυμάτων.