Ερωτηθείς τι ζητάει η αγορά από την νέα κυβέρνηση, ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), δήλωσε χαρακτηριστικά «την ησυχία μας», σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενότητας με καλεσμένους της εκπομπής «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας και με επίκεντρο, τα κυρίαρχα αιτήματά τους ενόψει της νέας κυβερνητικής θητείας.
Με την ευχή «να πάνε καλά, καλύτερα από ό,τι πήγαν οι προηγούμενοι που είχαν πάει πάρα πολύ καλά» ο κ. Μακρής, εξήγησε τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «την ησυχία μας».
«Όλοι ασχολούνται με το να βάλουν κανόνες και ρυθμίσεις σε μια αγορά, η οποία εκ των πραγμάτων αυτορρυθμίζεται. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαμορφώσεις τιμές, πλην αν ενισχύεις τον ανταγωνισμό. Παράδειγμα της προηγούμενης περιόδου, γιατί πέτυχε το καλάθι του νοικοκυριού, να δείτε πως λειτουργεί ως ανταγωνισμός, ξεκίνησε με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας- λογικό για να είναι φθηνό το καλάθι και να δείξουν οι εταιρείες ότι συμμετέχουν στην προσπάθεια να εξυπηρετήσουν τον καταναλωτή- όταν είδαν οι επώνυμες μάρκες ότι χάνουν μερίδια, διότι το παιχνίδι στην αγορά είναι τα μερίδια που έχει ο καθένας και για να ανακτήσεις καινούργια μερίδια ή να μη χάσεις τα ήδη υπάρχοντα, όταν είδαν λοιπόν ότι χάνουν μερίδια, πήγανε και οι ίδιες οι εταιρείες και είπαν και εμείς εδώ, να κατεβάσουμε τις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο γιατί παραμένει η ακρίβεια στην λιανική, ο κ. Μακρής, είπε «δεν σας κάνει περιέργεια που εδώ και αρκετό καιρό, δεν ακούμε την πρωτογενή παραγωγή, να διαμαρτύρεται για τις τιμές; Αυτό σημαίνει ότι πέτυχαν οι τιμές, οι οποίες τους είναι αρκετά ικανοποιητικές για την εποχή» και πρόσθεσε πως «η καλή τιμή για κάποιον μπορεί να είναι κακή για κάποιον άλλο».
Η τελική τιμή διαμορφώνεται σε μια αλυσίδα, επισήμανε ο κ. Μακρής, που σημαίνει εισαγωγές των πρώτων υλών, παραγωγοί, ενδιάμεσοι και τελική πώληση. Θα πρέπει λοιπόν, σημείωσε, οι όποιοι έλεγχοι να ξεκινάνε από την αρχή.
Σχετικά με το καλάθι του νοικοκυριού και το market pass, στο ερώτημα, εάν θα ζητήσει η αγορά να συνεχιστούν, ο κ. Μακρής απάντησε πως «αυτά είναι θέματα που διαγράφουν μια πορεία και δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη είτε πολιτική είτε εμπορική πολιτική για μας».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαδικασία της λιανικής πώλησης είναι η φοροδιαφυγή, που δεν είναι μόνο φοροδιαφυγή, είναι φοροκλοπή, φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Αυτό πρέπει να χτυπηθεί. Οι εταιρείες που κάνουν αυτό το πράγμα δεν έχουν κόστος και χτυπάνε αλύπητα τις εταιρείες που φέρονται νόμιμα. Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί και η πολιτεία έχει ανάγκη, γιατί όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν πρόβλημα πρέπει να βοηθηθούν, πρέπει η πολιτεία να εισπράττει, γιατί αλλιώς γυρίζει πάλι σε εμάς. Άρα οι νομοταγείς εταιρείες συμπιέζονται και δημιουργείται πρόβλημα που σκάει στους πολίτες» υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Μακρής.
Χρηματοδότηση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
«Σταθερότητα, μία σταθερή κυβέρνηση» είναι αυτό που ζητάει η αγορά, απάντησε στο ίδιο ερώτημα και στην ίδια εκπομπή, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, το ίδιο, σημείωσε, που ζητάει και η κοινωνία, «όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα των εκλογών».
«Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δούμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει η αγορά, γιατί η αγορά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε σχέση, για παράδειγμα, με τη χρηματοδότηση. Όταν 49.000 επιχειρήσεις περίπου έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος της χώρας, πρέπει να δούμε άλλα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο παραμένει αυξημένο, οι πρώτες ύλες είναι ακόμα πολύ υψηλά. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πληθωριστικές τάσεις ακόμα, παρόλη την ύφεση του πληθωρισμού, παραμένει. Και από την άλλη πλευρά υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο αγγίζει και επιχειρήσεις και νοικοκυριά και είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει πραγματικά να το δει η κυβέρνηση, γιατί η εκποίηση της περιουσίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι κάτι το οποίο αφορά ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, πλησιάζει το ένα εκατομμύριο» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
«Πάμε σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινης μετάβασης και αυτή την εποχή οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα διχάσουν. Γιατί είτε μιλάμε για τραπεζικό δανεισμό που δεν υπάρχει γι’ αυτές, για το 92%. Από την άλλη πλευρά το ΕΣΠΑ που αφορά τις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κυρίως, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις. Παραδείγματος χάρη, τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν έχουν μια αρχή, μια διάταξη που αφορούν επιχειρήσεις που έχουν τρεις ετήσιες μονάδες εργασίας, δηλαδή απασχολούν 12 μήνες τρεις εργαζόμενους. Άρα αυτό αποκλείει τον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Καββαθάς.
Στο κομμάτι του τουρισμού, τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, δύο είναι τα πρωτεύοντα ζητούμενα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ, Παναγιώτη Τοκούζη.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο κ. Τοκούζης προέτεινε ότι πρέπει να χαραχθεί ένα σχέδιο δεκαετίας τουλάχιστον, «με το οποίο θα μπορέσουμε να λύσουμε και τα προβλήματα των εργαζομένων, την έλλειψη προσωπικού και θεωρώ πως ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να δούμε, είναι πως μπορούμε πλέον να βάλουμε λίγο φρένο σε κάποιες κορεσμένες περιοχές έτσι ώστε να οργανωθούμε λίγο πρώτα και μετά να μπορέσουμε να ξαναπροχωρήσουμε».
«Θεωρούμε ότι η γυναικεία παρουσία στο υπουργείο θα δώσει μια νέα δυναμική και ώθηση. Μιλάμε για την κ. Κεφαλογιάννη, η οποία είναι γνώστης του αντικειμένου, γνωρίζει πολύ καλά τον τουρισμό και είμαστε πολύ βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο με τα νέα δεδομένα. Γιατί ο τουρισμός εξελίσσεται καθημερινά και οι ανάγκες του διαφοροποιούνται μέρα με τη μέρα» τόνισε ο κ. Τοκούζης.
Μιλώντας για το πρόβλημα στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, ο κ. Τοκούζης, επισήμανε ότι ο κλάδος, τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά φέτος είναι «ο μόνος που έχει βάλει πάρα πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη». «Όταν λοιπόν, ο εντελώς ανειδίκευτος, έρχεται και ξεκινάει από 1.200 ευρώ, καθαρά στο χέρι, με διαμονή, με διατροφή, μιλάμε τώρα για μεικτά πάνω από 3.000, μιλάμε για οκτάωρο. Τώρα αν κάποιοι κακοί επιχειρηματίες που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους, κάποιους τους εκμεταλλεύονται είναι διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει και αυτό που κινείται είναι ότι ο τουρισμός στηρίζει πάρα πολύ. Και θα πρέπει λοιπόν και η κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους γιατί εμείς τους στηρίζουμε όσο είμαστε ανοικτά, άρα 6 μήνες» προσέθεσε ο κ. Τοκούζης.
Ερωτηθείς τέλος, πώς εξελίσσεται η φετινή σεζόν, ο κ. Τοκούζης δήλωσε «δεν έχει καμία σχέση με την περσινή, κλείσαμε τον Μάιο με τουλάχιστον 40-50% μείον και απ’ ό,τι φαίνεται γενικά συνολικά η σεζόν θα κλείσει με τουλάχιστον 20-30% μείον, ελπίζουμε να υπάρχει μια αύξηση τώρα, γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα».