Η περιδίνηση της Μεγάλης Βρετανίας λόγω του Brexit συνεχίζεται ενώ στη χώρα διεξάγονται οι ευρωεκλογές χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα ορκιστούν όσοι εκλεγούν.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο Παρασκευή, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Times.
Η Μέι παραιτείται μπροστά στον κίνδυνο να την ανατρέψουν οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο ωσότου αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί συνολικά 36 υπουργοί την περίοδο του Brexit.
Περισσότεροι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μετέδωσε το BBC Radio, ακολουθώντας το παράδειγμα της Άντρεα Λίντσομ, της υπουργού που ήταν αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο. Η Λίντσομ υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή της δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η εκπομπή αυτή ενημερώθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις υπουργών», μετέδωσε σήμερα η εκπομπή του BBC Today.
Όπως ανέφερε η Λίντσομ στην επιστολή παραίτησής της, «δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit.
Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την Τερέζα Μέι «να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας». «Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η παραίτησή της θα συμπέσει με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία της Αποχώρησης που θα φέρει στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Η Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης. Η Μέι επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.
Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (η επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, ‘Αντρεα Λίντσομ, ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της.
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκοτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής 1922, συνεδριάζει επίσης για να ζητήσει εκ νέου την αλλαγή του κανονισμού του κόμματος, που θα επιτρέψει την κατάθεση δεύτερης πρότασης μομφής στο πρόσωπο της επικεφαλής των Συντηρητικών μέσα σε ένα χρόνο.