«Η εξαίσια ώρα», το ποίημα του Πολ Βερλέν, χαρίζει τον τίτλο στο 9ο Φεστιβάλ Gina Bachauer, που από χθες εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα. «Είναι η ώρα των ονείρων, της πραγματικής χαράς που οδηγεί στην έκσταση και στην απομάκρυνση από τα υλικά αγαθά. Είναι το θέμα του φετινού φεστιβάλ». Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Gina Bachauer, ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας, εκτιμά πως το φεστιβάλ εμφανίζεται πιο φιλόδοξο παρά ποτέ, ένα χρόνο προτού κλείσει τα 10 του χρόνια. «Μας έκανε μεγάλη τιμή η πριγκίπισσα Caroline Murat, διακεκριμένη πιανίστα, που με την εξαιρετική της παρουσία λαμπρύνει το φεστιβάλ». Χθες, στην ιστορική Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, η Caroline Murat προσέφερε ένα ρεσιτάλ με έργα αποκλειστικά του Frédéric Chopin, υπέρ των σκοπών του Διεθνούς Σωματείου Gina Bachauer. Ηταν ένα εντυπωσιακό άνοιγμα.
Νέοι σολίστ, που έχουν βραβευτεί στους διαγωνισμούς που προκηρύσσει το σωματείο, και σύνολα θα δώσουν σήμερα και αύριο ένα θαυμάσιο πρόγραμμα, που εμβαθύνει σε γνώση, αλλά φέρνει και νέο υλικό. Είναι ακριβώς στο πνεύμα της ίδιας της Τζίνας Μπαχάουερ (1910-1976), της σπουδαίας πιανίστας και παιδαγωγού, που αγαπούσε τους νέους μουσικούς και έκανε τα πάντα για να τους μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της μουσικής και την ανάγκη της προσφοράς της τέχνης. Αλλωστε, το φεστιβάλ στο όνομά της, το οποίο ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας έχει στηρίξει τόσα χρόνια και έχει αναδείξει σε μείζονα θεσμό της μουσικής ζωής, είναι ένα άνοιγμα στην ποιότητα και τον πολιτισμό. Το φεστιβάλ, που έχει ελεύθερη είσοδο, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, το Ιδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς και το Διεθνές Μουσικό Σωματείο C. V. Alkan – P. J. G. Zimmerman και φέτος, για δεύτερη χρονιά, έχει ως τιμώμενο συνθέτη-composer in residence τον 34χρονο δημιουργό Κωνσταντίνο Παπαζαφειρόπουλο, «που έχει ήδη αποσπάσει επαινετικές κριτικές για το όντως ιδιαίτερο σε ποιότητα έργο του». O Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας γράφει πως «στους σύγχρονους ευρωπαϊκούς κύκλους της παλαιάς μουσικής ένα ελληνικό όνομα κάνει την εμφάνισή του ολοένα και συχνότερα: ο λόγος, για εκείνο του νέου χαρισματικού Ελληνα συνθέτη Κωνσταντίνου Παπαζαφειρόπουλου (…) αποτελεί σπάνια περίπτωση συνθέτη που, για να το θέσουμε απλά, γεννήθηκε περίπου διακόσια είκοσι χρόνια μετά την ιστορική περίοδο της μουσικής, μέσα στο ύφος της οποίας αναπτύσσει με θαυμαστή πειστικότητα τις μουσικές του σκέψεις και ιδέες».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα στον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα (1861-1917) και τον κοσμαγάπητο φιλέλληνα, βενεζουελανικής καταγωγής, πολιτογραφημένο Γάλλο, συνθέτη Reynaldo Hahn (1874-1947). Και οι δύο ήταν σπουδαίες προσωπικότητες. Ερευνητής του έργου του Σπύρου Σαμάρα, ο Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας θα δώσει μια σύντομη ομιλία πριν από τη συναυλία της 25ης Αυγούστου, με θέμα: «Μια άγνωστη επιστολή του Σπύρου Σαμάρα». Είναι μια επιστολή γραμμένη σε ένα φίλο του το 1902, όταν ο ίδιος βρισκόταν στην Ιταλία, και αναφέρεται στην όπερά του «Storia d’ amore». H έρευνα στη μουσική μπορεί να αποφέρει ανεκτίμητο υλικό και είναι βέβαιον ότι πολλά έχουμε ακόμη να μάθουμε για το μουσικό λόγιο παρελθόν της Ελλάδος.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι βραβευμένοι νέοι σολίστ, που ήδη σημειώνουν διεθνείς σταδιοδρομίες: Duc Anh Nguyen, πιάνο, Βάντα Αθηναίου, τρομπόνι, Φωτεινή Γραμμένου, υψίφωνος, Μιχάλης Κανατίδης, βιολί, Γεωργία-Ευαγγελία Κουρμπέλη, πιάνο, Σωτήρης Λουίζος, πιάνο, Θωμάς Μπύκα, κλαρινέτο, Κατερίνα Ρούσσου, μεσόφωνος, και Παναγιώτης Τροχόπουλος, πιάνο.
πηγή: άρθρο της Καθημερινής