Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ενδέχεται σύντομα να συνδράμει τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, που επιδιώκουν τη δημιουργία πλαισίου διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.
«Νομίζω ότι είναι καλή είδηση το γεγονός ότι η Παπική συνδρομή έχει γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Θα μας ενισχύσει πνευματικά και, ελπίζουμε, πολιτικά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Ερνέστο Σάμπερ, ο οποίος ηγείται της UNASUR στη Νότια Αμερική.
Με τη Βενεζουέλα να υπομένει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Προέδρου, Νίκολας Μαδούρο, είναι εγκλωβισμένη σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση με τον συνασπισμό της αντιπολιτευτικής Δημοκρατικής Ενότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας το 2015 και πιέζει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος εντός του τρέχοντος έτους, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο Μαδούρο, στον οποίο ασποδίδονται ευθύνες για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό της Βενεζουέλας, τις ελλείψεις προϊόντων και το τρίτο συναπτό έτος ύφεσης.
Εντούτοις, ο Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, διαδεχόμενος τον Ούγκο Τσάβεζ το 2013, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει πραξικόπημα και ισχυρίζεται ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να λάβει χώρα. Στο μεταξύ, το φιλο-κυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει απορρίψει τα περισσότερα από τα νομοθετικά μέτρα που προσπάθησε να περάσει η αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της UNASUR, καθώς και τρεις άλλοι πρώην αρχηγοί κρατών – της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, του Παναμά, Μάρτιν Τορίχος και της Δομινικανής Δημοκρατίας, Λεονέλ Φερνάντεζ – έχουν προσπαθήσει για εβδομάδες να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Μολοταύτα, αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι οι δημόσιες παραινέσεις του Μαδούρο που φαινομενικά στηρίζουν τον διάλογο, ουσιαστικά αποτελούν μια κυνική προσπάθεια να κερδίσει ο ίδιος χρόνο, προκειμένου να προσκολληθεί στην εξουσία.
Η αντιπολίτευση εκφράζει ακόμα τις καχυποψίες της έναντι της UNASUR και είχε ήδη ζητήσει από καιρό τη διεύρυνση των πιθανών μεσολαβητών, με τη συμπερίληψη και του Βατικανού. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Πάπας Φραγκίσκος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επαναπροσέγγιση των δύο κρατών και η Εκκλησία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην παρούσα κρίση. Οι τοπικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες της Βενεζουέλας είναι εξαιρετικά επικριτικοί έναντι του Μαδούρο. Από την πελυρά του, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας, Χεσούς Τορεάλμπα, δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Σάμπερ για έναρξη διαλόγου το Σαββατοκύριακο.
Ο ίδιος όμως πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση προέβαλε τους δικούς της όρους για την έναρξη των συνομιλιών: διενέργεια δημοψηφίσματος εντός του τρέχοντος έτους, άδεια για παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, απελευθέρωση των φυλακισμένων αντι-κυβερνητικών, και σεβασμός των νομοθετικών αρμοδιοτήτων βρίσκονται στο επίκεντρο.
Πηγές: Reuters, Euronews