Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Το Bloomberg προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι καθοριστική, καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν εάν ο πρωθυπουργός έχει κάνει αρκετά, ώστε να κερδίσει άλλη μία εκταμίευση των έκτακτων δανείων.

Επίμαχο θέμα αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά “προληπτικά μέτρα” αξίας περίπου 3,5 δισ. ευρώ, πακέτο αντίστοιχο με το 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Αν το ΔΝΤ δε δώσει στην κυβέρνηση επαρκή χώρο στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, αναφέρει το Bloomberg.

“Η φύση αυτού του προληπτικού πακέτου θα μπορούσε να καθορίσει την μοίρα της κυβέρνησης, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για λεπτομερή μέτρα”, τονίζει σε report με ημερομηνία 6 Μαΐου ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence. “Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν οι πιστωτές αποφασίσουν να τηρήσουν σκληρή στάση”, τόνισε.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, με την τρέχουσα αξιολόγηση του προϋπολογισμού να είναι έξι μήνες πίσω από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον χρόνο να εξαντλείται για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, πριν από τον Ιούλιο που εκπνέουν τα ομόλογα της ΕΚΤ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων