Το έργο υποδομών «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» της Κίνας δημιούργησε συμβάσεις ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ παγκοσμίως και χρέος 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανέλαβαν οι συμμετέχουσες χώρες σε κινεζική τράπεζα, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι. Η Κίνα γιορτάζει αυτόν τον μήνα τη δέκατη επέτειο της πρωτοβουλίας «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» (BRI), στο πλαίσιο της οποίας το Πεκίνο έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικής στρατηγικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Όμως με αυτό το εργαλείο, η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι βυθίζει τις φτωχές σε πόρους χώρες σε κολοσσιαία χρέη προσφέροντάς τους απαγορευτικά δάνεια. Σύμφωνα με έγγραφο του κινεζικού Κρατικού Συμβουλίου, οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία χρωστούν περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας (Eximbank).
Την Τρίτη, το Πεκίνο ανέφερε ότι η αξία των κατασκευαστικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους εταίρους του έφτασε τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το ετήσιο ΑΕΠ χωρών όπως η Ρωσία ή ο Καναδάς. Και «ο τρέχων κύκλος εργασιών των Κινέζων εργολάβων έφθασε τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε. Το υπόλοιπο των δανείων για τα έργα αυτά στην Eximbank ανήλθε σε 2,2 τρισ. γιουάν (286 δισ. ευρώ).
Το ποσό αυτό περιλαμβάνει «περισσότερες από 130 συμμετέχουσες χώρες και αφορά πάνω από 370 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικές συναλλαγές», σύμφωνα με το έγγραφο, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το χρέος ανέρχεται σε περίπου 2,28 δισεκατομμύρια ευρώ ανά χώρα.
Το κείμενο δεν αναφέρει λεπτομερώς ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο χρέος, ούτε το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσουν. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά είναι κατάφωρα υποεκτιμημένα. «Υπάρχουν άλλα ερευνητικά έγγραφα σχετικά με αυτά τα κρυφά χρέη που (υποστηρίζουν ότι) θα μπορούσαν να φτάσουν συνολικά τα 761 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε στο AFP η Νίβα Γιάου από τον Παγκόσμιο Κόμβο Κίνας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Απλώς δεν έχουμε πληροφορίες για τα έργα αυτά ή για το πώς υπολογίστηκαν αυτά τα δεδομένα», εξήγησε.
«Πραγματικά κέρδη»
Η Eximbank έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα ενέργειας και μεταφορών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και συνδέεται με υπερπόντια προγράμματα δανεισμού στην Αφρική και την Κεντρική Ασία. Από την πλευρά του, το Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας, το οποίο ιδρύθηκε για τη χρηματοδότηση έργων στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού», έχει «υπογράψει συμφωνίες για 75 έργα με επενδυτική δέσμευση ύψους περίπου 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με το έγγραφο.
Την Τρίτη, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα των Νέων Δρόμων του Μεταξιού «έφερε πραγματικά κέρδη στις συμμετέχουσες χώρες». Ωστόσο, πολλοί από τους εταίρους του ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται η πρωτοβουλία.
Η Ιταλία, η μόνη ανεπτυγμένη δημοκρατία που συμμετέχει στο έργο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σκέφτεται να το εγκαταλείψει. Αυτόν τον μήνα, το Πεκίνο θα φιλοξενήσει το τρίτο Φόρουμ Διεθνούς Συνεργασίας για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κίνα από τότε που άρχισε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πότε θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. “Οι χώρες και οι εταίροι που συμμετέχουν ενεργά στην Πρωτοβουλία για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού είναι ευπρόσδεκτοι στο Πεκίνο για να συζητήσουν τα σχέδια συνεργασίας και να επιδιώξουν την κοινή ανάπτυξη», δήλωσε τον περασμένο μήνα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
Πηγή: AFP