Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν κερδίζει τον 1ο γύρο των Γαλλικών περιφερειακών εκλογών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, σύμφωνα με τα exit polls, ήρθε πρώτο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας. Το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει ένα εθνικό επίτευγμα για ξενοφοβικό και αντι-ευρωπαϊκό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Το ΕΜ κέρδισε το 30,6% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί κυμάνθηκαν στο 27%, και οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές στο 22,7%.

Η Λεπέν συγκέντρωσε ειδικότερα το 43% των ψήφων στην περιφέρεια Nord-Pas de Calais και η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν το 41% στα νοτιο-ανατολικά. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ΕΜ να κερδίσει αυτές τις δύο περιοχές και στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το κόμμα της Λεπέν κατέλαβε την πρώτη θέση και σε τέσσερις άλλες περιοχές, με γενικό απολογισμό τη νίκη σε έξι από τις 13.

HTML tutorial

«Η ψηφοφορία αυτή επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των προηγούμενων εκλογών, τις οποίες οι επίσημοι παρατηρητές δεν είχαν παραδεχτεί πρότερα: ότι το ΕΜ είναι πλέον χωρίς αμφιβολία το πρώτο κόμμα στη Γαλλία, ενώ, ας μην ξεχνάμε, η παρουσία του στο κοινοβούλιο είναι ισχνή», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, χαιρετίζοντας τα exit polls.

Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε την ελπίδα ότι οι συντηρητικοί, στους οποίους ανήκει, θα ωφελούνταν τα μέγιστα από την έντονη κριτική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλιστές εξαιτίας της Ελληνικής και της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και των τρομοκρατικών επιθέσεων τους τελευταίους 12 μήνες.

«Είναι ένα νέο σημάδι της βαθιάς λαχτάρας της Γαλλίας για αλλαγές στη χώρα μας. Πρέπει να ακούσουμε και να καταλάβουμε τη βαθιά απόγνωση του γαλλικού λαού», σχολίασε ο Σαρκοζί.

Η επίθεση του ISIL στο Παρίσι πριν από τρεις εβδομάδες άλλαξε το παιχνίδι. Η απάντηση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ βελτίωσε τη δημοτικότητά του σε σχέση με τα προηγούμενα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του, όχι όμως και του κόμματός του. Αντ ‘αυτού ο παράγοντας φόβος οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο.

«Έχω μελετήσει τα τελικά αποτελέσματα, που δείχνουν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αριστεράς, δεξιάς και ακροδεξιάς. Έτσι, αν κοιτάξουμε αυτή την ισορροπία, η ενιαία αριστερά θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 36% των ψήφων, γεγονός που θα την κατέτασσε 1ο κόμμα στη Γαλλία», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι οι λιγότερο σημαντικές στο πολιτικό ημερολόγιο της Γαλλίας, εντούτοις οι περιφέρειες, οι οποίες μειώθηκαν πρόσφατα σε αριθμό αλλά αυξήθηκαν σε μέγεθος και παρέλαβαν επιπλέον εξουσίες, ελέγχουν μεγάλους προϋπολογισμούς και τομείς όπως οι μεταφορές, η οικονομική ανάπτυξη, και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ΕΜ μέχρι τώρα είχε καταφέρει να ελέγχει λιγότερες από δώδεκα γαλλικές πόλεις, ενώ ποτέ δεν είχε μπορέσει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του μια μεγάλη γεωγραφική έκταση και τον πληθυσμό της.

Να σημειωθεί, , ότι η δεδηλωμένη φιλοδοξία της Μαρίν Λεπέν είναι να χρησιμοποιήσει τις περιφέρειες προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα τοπικών ακτιβιστών με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2017, τις οποίες επιδιώκει να κερδίσει.

Πηγή
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων