Όσο σε Κύπρο και Ελλάδα, συνεχίζεται η φιλολογία για την αξία του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, για την τιτλοποίησή του κλπ, ένας από τους ανταγωνιστές του, που είναι το αμερικάνικο αέριο έβαλε πόδι στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες μέρες, η βρετανική Centrica, εταιρεία κοινής ωφέλειας, υπέγραψε συμφωνία 20ετούς διάρκειας με την αμερικανική Cheniere, για προμήθεια υγροποιημένου αερίου με προέλευση το αέριο σχιστόλιθου, με έναρξη παραδόσεων το 2018.
Η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία, είναι από αυτές που κατασκευάζουν μονάδες υγροποίησης αερίου στις ΗΠΑ με σκοπό την εξαγωγή του. Μάλιστα η μονάδα που ετοιμάζει στις ακτές της Λουιζιάνας, σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα έως και 20 δις. κ.μ. το χρόνο. Ήδη λαμβάνει άδειες από το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση εξαγωγών, με τις οποίες σταδιακά θα καλύψει τη δυναμικότητα της μονάδας υγροποίησης. Η ποσότητα που θα πουλά στην Centrica, ανέρχεται σε περίπου 2,3 δις. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, ενώ αντίστοιχη σύμβαση υπέγραψε και με τη γαλλική Total τον περασμένο Δεκέμβριο.
Την υπογραφή της σύμβασης με τη Cheniere, χαιρέτησε με δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ως ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πριν λίγες μέρες να «χαλαρώσει» τα μέτρα εναντίον της έρευνας και εκμετάλλευσης αέριου σχιστόλιθου, με τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, ενώ στην Πολωνία έγινε το πρώτο άναμμα «δαυλού» με αέριο από σχιστόλιθο που προήλθε από οριζόντια δοκιμαστική γεώτρηση.
Τα λέμε όλα αυτά, για να γίνει κατανοητό ότι οι συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου αλλάζουν πολύ γρήγορα και όταν εν τέλει θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για το κυπριακό ή το ελληνικό αέριο, όταν βρεθεί και το τελευταίο, ενδεχομένως δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον, ή καλύτερα, η αγορά θα είναι πλημμυρισμένη από φθηνό αέριο.