Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το φθινοπωρινό stress test θα φέρει το κούρεμα

Η δυναμική των δανείων που κοκκινίζουν και το φθινοπωρινό stress test που θα περάσουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ανακεφαλαιοποιητικό κενό της τάξεως των 20 δισ. εκ. ευρώ στην Ελλάδα που θα χρειαστεί να καλυφθεί με «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επειδή το πρόβλημα δεν σταματά στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, με μία δήλωση-«βόμβα», ανακοίνωσε νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή των μετόχων, των μη ασφαλισμένων επενδύσεων και των καταθετών. Το όριο των 100.000 ευρώ παραμένει ιερό.

Το κούρεμα που πιθανολογείται, τοποθετείται ανάμεσα στο επίπεδο του 1-3% ως έκτακτη εισφορά για την κάλυψη των κενών, δημοσιονομικών και τραπεζικών κενών.

Σε ότι αφορά την συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, η Τρόικα δεν βάζει βέτο, αν και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε η διοίκηση της ΕΤΕ να αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για τη Eurobank. Στην περίπτωση αυτή, η συγκέντρωση του 10% της ελάχιστης συμμετοχής φαντάζει αδύνατη, με συνέπεια το management των δύο τραπεζών να περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δηλαδή στην τρόικα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων