Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να επιτρέψει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη διοργάνωση του Thessaloniki Gay Pride στην πόλη, στις 14 και 15 Ιουνίου θα μονοπωλούσε την επικαιρότητα στη συμπρωτεύουσα! Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος βρήκε συμπαραστάτες στο δικό του κατηγορώ τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση!
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα! Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «Η ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου δεν μας αφορά. Το να κάνουμε όμως την ιδιαιτερότητα αυτή παρέλαση, όταν διχάζει την πόλη, είναι άλλο ζήτημα». Κατηγόρησε τον Δήμαρχο για πολιτική υποκρισία στηρίζοντας τη κατηγορία του στο γεγονός ότι για το θέμα του Thessaloniki Gay Pride ζητεί την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ στο παρελθόν αποφάσισε μόνος του να μην παραχωρήσει την Πλατεία Αριστοτέλους στον Μίκη Θεοδωράκη ή σε κόμματα για προεκλογικές εκδηλώσεις.
Ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης, Στέλιος Παπαθεμελής, θύμισε στον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη μια παλαιότερη δήλωση του ότι «θα ήταν διατεθειμένος να τελέσει γάμους ομοφύλων ζευγαριών» διερωτώμενος: «Αν εμφανιστεί κτηνοβάτης με το κτήνος του θα πρέπει να τελέσει γάμο;». Χαρακτήρισε επίσης «κατάντημα, κατάπτωση και ντροπή να εμφανίζεται ο δήμος ως διοργανωτής σε τέτοιες εκδηλώσεις».
Ο Δήμαρχος συνέχισε να είναι αμετακίνητος στις θέσεις του τονίζοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ανοικτός σε κάθε είδους εκδηλώσεις, εκτός από αυτές που οργανώνονται από τη Χρυσή Αυγή. «Η ελευθερία στην έκφραση, είτε ιδεολογίας είτε σεξουαλικότητας, είναι σεβαστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σεβόμενος τη προσωπικότητα και το αξίωμα του μητροπολίτη Άνθιμου, δε θέλησε να απαντήσει στις επικριτικές δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε «ντροπή, πρόκληση και σύμπτωμα διαφθοράς» το Gay Pride, καλώντας τους πιστούς να απομακρύνουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από τέτοιες «ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις» και να διατυπώσουν παντού «τις κάθετες αντιρρήσεις για το ομοφυλοφιλικό πάθος». Επισήμανε ωστόσο ότι, σεβόμενος τις 19.000 υπογραφές που συγκέντρωσαν και παρέδωσαν πολίτες στον μητροπολίτη, συμφωνήθηκε η πορεία να μη γίνει στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου βρίσκονται ο φερώνυμος ναός και η μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά στον άξονα της Αριστοτέλους. «Είναι μια συμφωνία μεταξύ πολιτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι κάνουν ό,τι καθένας θεωρεί σωστό στο πλαίσιο της νομιμότητας», τόνισε.