Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Το γερμανικό AfD υιοθετεί αντι-μεταναστευτικό μανιφέστο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το γερμανικό αντι-μεταναστευτικό κόμμα, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), υιοθέτησε ένα αντι-ισλαμικό μανιφέστο κατά τη δεύτερη ημέρα της διήμερης διάσκεψής του στη Στουτγάρδη. Τα μέλη του ψήφισαν την απαγόρευση των μιναρέδων, της κλήσης για προσευχή και της μουσουλμανικής μαντίλας μου καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, γνωστής και ως νικάμπ.

Ο συν-επικεφαλής του κόμματος, Jörg Meuthen, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι το Ισλάμ δεν αποτελεί μέρος της Γερμανίας:

«Δεν μπορεί να επιτραπεί η Σαρία σε γερμανικό έδαφος. Επίσης, η μεταχείριση των γυναικών, όπως αυτή περιγράφεται στο Κοράνι, κατά τη δική μας άποψη δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στραφούμε εναντίον των Μουσουλμάνων που έχουν ενσωματωθεί και ζουν εδώ ειρηνικά».

Το περασμένο Σάββατο περίπου 2.000 αριστεροί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία την ώρα που προσπαθούσαν να διαλύσουν το συνέδριο του AfD. Περίπου 500 εξ’ αυτών τέθηκαν υπό κράτηση και 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το AfD δεν έχει εκλέξει βουλευτές στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο, εντούτοις διαθέτει μέλη σε 8 από τις 16 περιφερειακές κρατικές συνελεύσεις της Γερμανίας.

Ιδρυθέν πριν από τρία χρόνια, το γερμανικό κόμμα απολαμβάνει σχετικά ευρείας υποστήριξης ένεκα της μεταναστευτικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, αποτελώντας μια αυξανόμενη πρόκληση για τους συντηρητικούς της Καγκελαρίου Angela Merkel και για τα υπόλοιπα καθιερωμένα κόμματα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία εμπεριέχει στους κόλπους της περίπου τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνους, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου πέντε τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Πολλά από παλαιότερα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γερμανία προέρχονται ξεκίνησαν από την Τουρκία προς αναζήτηση εργασίας, όμως εκείνοι που έφτασαν κατά το παρελθόν έτος (πάνω από ένα εκατομμύριο) είναι ως επί το πλείστον αυτοί που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων