Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Το Ιράκ ξεκινά εκστρατεία κατά του Isis βόρεια της Βαγδάτης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, υποστηριζόμενες από Σιίτες πολιτοφύλακες, επιτέθηκαν σε προπύργια του Ισλαμικού Κράτους βόρεια της Βαγδάτης κατά την έναρξη μιας εκστρατείας εκδίωξής τους από την κυρίως Σουνιτική μουσουλμανική επαρχία της Σαλαχουντίν.

Η επίθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία αφότου οι ριζοσπαστικοί Σουνίτες Ισλαμιστές κατέλαβαν εδάφη του βόρειου Ιράκ τον περασμένο Ιούνιο και προχώρησαν προς την πρωτεύουσα. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κήρυξε την έναρξη των επιχειρήσεων στη Σαλαχουντίν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην υπό Ιρακινή κατοχή πόλη της Σαμάρα, όπου τα Ιρακινά στρατεύματα και οι Σιίτες μαχητές είχαν συγκεντρωθεί.

Ο ρυθμός της προόδου τους στη Σαλαχουντίν θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια για την ανακατάληψη της Μοσούλης βορειότερα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η επίθεση στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, θα μπορούσε να αρχίσει ήδη από τον Απρίλιο, αλλά Ιρακινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν αρκετά προπύργια στη Σαλαχουντίν, συμπεριλαμβανομένης της Τικρίτ, της πόλης καταγωγής του εκτελεσθέντος πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, και άλλων πόλεων του ποταμού Τίγρη.

Μια πηγή στην τοπική στρατιωτική διοίκηση αναφέρει ότι οι δυνάμεις προέλασαν βόρεια της Σαμάρα προς την πόλη της αλ-Ντουρ, την οποία οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως ένα προμαχώνα του Ισλαμικού Κράτους, και της Τικρίτ, η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σαμάρα.

Η Ιρακινή πολεμική αεροπορία διενεργούσε αεροπορικά χτυπήματα για την υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες ενισχύονταν από τα στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές ομάδες, γνωστές ως Χασίντ Σαάμπι ή δημοφιλείς μονάδες κινητοποίησης, από τη γειτονική επαρχία της Ντιγιάλα προς τα ανατολικά.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας ακολουθούν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να εκδιωχθούν οι μαχητές του Isis έξω από την Τικρίτ από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του χαλιφάτου στα εδάφη που ελέγχει στην ανατολική Συρία και το βόρειο και δυτικό Ιράκ.

Στο Ιράκ, μήνες αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από Σιίτες πολιτοφύλακες, Κούρδους μαχητές και Ιρακινούς στρατιώτες, έχουν περιορίσει το Ισλαμικό Κράτος μακριά από τη Βαγδάτη. Εντούτοις, το Ισλαμικό Κράτος έχει κρατήσει τα περισσότερα από τα οχυρά του στην Σαλαχουντίν, ενώ κατέλαβε νέα εδάφη στη δυτική επαρχία του Ανμπάρ.

Πηγή
The Guardian

σχετικα αρθρα

12 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img