Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 F-16 ενέκρινε ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των F 16 έκανε λόγο για «μια μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία».
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 25 Απριλίου, ως προς τον εκσυγχρονισμό των F-16, ο υπουργός Εθν. Αμυνας ουσιαστικά είχε αναφερθεί σε διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Lockheed Martin, ως προς τις πρώτες πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν εγκρίνει ποσό της τάξης του 1,1 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των F-16.
«Αυτή τη στιγμή, η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν το 2018, το 2019, το 2020 και μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος», είχε πει ο κ. Καμμένος, αναφέροντας ότι το πρώτο αεροπλάνο θα παραδοθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Και είχε προσθέσει πως «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον».
Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προκύπτει, πάντως, πολύ πιο έντονα από την ουσιαστική συμφωνία της Αθήνας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες επεκτάσεις της συμφωνίας της Σούδας.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τόσο τη ναυτική βάση όσο και το παρακείμενο αεροδρόμιο της Σούδας, για διαρκή μεταφορά δυνάμεων, πυρομαχικών και άλλων υλικών, που επιτρέπει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, οι βάσεις της Ανδραβίδας, της Λάρισας και του Kαστελλίου θα χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως για τη στάθμευση και πτήση drones αλλά και κατασκοπευτικών αεροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή τη συνεργασία η Αθήνα φιλοδοξεί να επωφεληθεί κυρίως μέσω της απόκτησης drones, αλλά και τεχνογνωσίας σε αυτό το σκέλος.