Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Μπορεί η κατάσταση στην Ισπανία μετά την αποπομπή του Πουτζδεμόν και την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, να έχει αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται, όμως ακόμα η ομάδα των πολιτών που είναι υπέρ της αυτονόμησης της Καταλονίας δεν έχει σταματήσει να επεξεργάζεται σενάρια για την επόμενη μέρα στην περιοχή.
Πρόσφατα λοιπόν η ισπανική εφημερίδα El Mundo, έφερε στο φως ένα έγγραφο με τίτλο «Ανεξαρτησία και Οικονομική Συνεργασία της Καταλονίας και της Ευρώπης: Στάδια και πιθανότητες», το οποίο οι ισπανικές αρχές έχουν αυτήν την στιγμή στα χέρια τους και το εξετάζουν.
Το Plan B επεξεργάζεται διάφορα σχέδια που έχουν να κάνουν με την θέση της Καταλονίας μέσα στην Ευρώπη, τι θα συνέβαινε με τις αγορές, με τις ξένες πολυεθνικές, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Καταλονίας είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Το έγγραφο αναφέρει ότι «μια Καταλονία ανεξάρτητη θα κατελάμβανε την 14η θέση ως οικονομική δύναμη μέσα στην Ευρώπη» και προσθέτει: «Παρά την φασαρία που κάνει η Μαδρίτη, δεκάδες ιδιωτικές και διεθνείς επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν». Η έκθεση συμπεραίνει πως «μακροπρόθεσμα η οικονομία της Καταλονίας θα ωφεληθεί».
Τα τρία σενάρια
Το Plan B των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας προέβλεπε τρία πιθανά σενάρια για την Καταλονία, αμέσως μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας.
- Μια Καταλονία που δεν θα αναγνωρίζεται ούτε από την Ισπανία αλλά και και από κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μια Καταλονία που θα αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα.
- Μια Καταλονία που δεν θα αναγνωρίζεται από την Ισπανία αλλά θα αναγνωρίζεται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Το πρώτο σενάριο χαρακτηρίζεται «σουρεαλιστικό» και επισημαίνεται πως «είναι δύσκολο το ισπανικό Κράτος να συνεχίσει να αγνοεί την λαϊκή ετυμηγορία, στηριζόμενο μόνο στο ισπανικό Σύνταγμα και στους δικαστές».
Το έγγραφο αναφέρει πως όταν το σχέδιο ανεξαρτησίας προχωρήσει, και το «καταλανικό Κράτος έχει την δυνατότητα να εισπράττει φόρους τότε θα μπορεί να υπάρξει μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη του τουρκικού ψευδοκράτους στην βόρειο Κύπρο, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι είναι μια περιοχή που βρίσκεται έξω από τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης (στην δική μας περίπτωση έξω από τον έλεγχο της ισπανικής κυβέρνησης) αλλά οι πολίτες της (στην περίπτωση μας οι Καταλανοί) αναγνωρίζονται ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανάμεσα στους λόγους που, σύμφωνα με το έγγραφο, θα υποχρεώνονταν ΕΕ και Ισπανία να συζητήσουν για την ανεξαρτησία είναι και το γεγονός ότι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Καταλονίας είναι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που να προβλέπει αφαίρεση της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.